Marșul naționalist din centrul istoric al Ierusalimului a fost anulat. Hamas a bombardat Israelul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Marșul anual al Steagului Zilei Ierusalimului a fost anulat din cauza unor restricții impuse de Poliție.

Palestinienii s-au confruntat cu poliția israeliană pentru a treia noapte la Ierusalim și există temeri că ar putea exista violențe mai mari în contextul unui marș naționalist evreu ce este planificat în oraș, scrie BBC News. Marșul anual al Steagului Zilei Ierusalimului înseamnă, de obicei, tineri sioniști plimbându-se prin zonele musulmane. Evenimentul marchează capturarea de către Israel a Ierusalimului de Est, găzduirea Orașului Vechi și a locurilor sale sfinte, în 1967 (citește mai multe AICI).

În după amiaza zilei de 10 mai, violențele au izbucnit între forțele israeliene și palestinienii. Israelul a bombardat moscheea Al Aqsa și mai mulți oameni au fost răniți (citește AICI).

Marșul a fost anulat. Hamas a dat ultimatum, după care a bombardat mai multe poziții

Knesset-ul israelian a anulat marșul naționalist și a evacuat pe cei care doreau să participe. În același timp, Hamas spune că a lansat rachete asupra Israelului luni, declanșând sirenele de avertizare în Ierusalim și în apropierea fâșiei Gaza.

Rachetele au venit la câteva minute după ce a intrat în vigoare un ultimatum din partea grupului Hamas aflat la conducerea Fâșiei Gaza, pentru ca Israelul să retragă forțele din două puncte fierbinți din oraș. Hamas și-a asumat responsabilitatea pentru un bombardament cu rachete. Totuși, nu au existat rapoarte privitoare la victime sau daune materiale.

Organizatorii marșului din Orașul Vechi au anulat evenimentul, invocând restricții ale poliției, dar mulțimile au precizat că se vor aduna în continuare la Zidul de Vest.

„Marșul steagurilor este anulat”, a spus fundația Am Kalavi, care organizează procesiunea „Ziua Ierusalimului” anual. Ziua Ierusalimului marchează ziua în care Ierusalimul de Est a fost ocupat ilegal în 1967 - o mișcare nerecunoscută de cea mai mare parte a comunității internaționale. Anunțul a venit după ce polițiștii au forțat participanții la marș să-și schimbe ruta și să evite intrarea în Orașul Vechi prin punctul Porții Damasc, precizează AlJazeera.

VEZI ȘI  -  Forțele israeliene au atacat palestinienii din estul Ierusalimului. Moscheea Al Aqsa a fost bombardată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel