Marțian (Sanador): După vârsta de 50 de ani, toată lumea ar trebui să-și facă o colonoscopie
Autor: Rodica Mitu pe 16 apr, 18:47 | Sanatate
Exclusiv

Foto Pexels

După vârsta de 50 de ani, toată lumea ar trebui să-și facă o colonoscopie, a precizat Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador.

„Etiologia cancerului în general este multifactorială: stil de viață, alimentație, cred că în mică măsură mai este natural ceea ce mâncăm, inclusiv așa zisele produse bio, obezitatea, care joacă un factor extrem de important în foarte multe cancere, și colorectal, de sân, pancreatic. Fumatul joacă un rol important în cancerul pancreatic, gastric și pulmonar”, a precizat Bogdan Marțian, vineri, la interviurile DC News și DC Medical. 

„În cazul cancerului colorectal, protocoalele de screening din Statele Unite, de exemplu, transmit că, după vârsta de 50 de ani, toată lumea ar trebui să-și facă o colonoscopie”, a subliniat specialistul. 

„Populația generală, fără riscuri deosebite detectate până la 50 de ani, după această vârstă, ar trebui să își facă o colonoscopie”, a reiterat acesta, adăugând: „Până în urmă cu patru, cinci ani, vârsta aceasta era la 60 de ani. Dacă la acea colonoscopie nu se identifică nimic, se recomandă să se repete peste cinci, șase ani.”

 

 

 

Declarațiile complete, în interviul de mai jos:

Dr Bogdan Marțian: Chirurgia oncologică la Interviurile DC News și DC Medical

 

Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri