Maşinile SKODA, interzise la vânzare în Belarus, după o decizie a preşedintelui Aleksandr Lukashenko. Opoziţia îndeamnă la proteste
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Maşinile SKODA nu vor mai fi vândute în Belarus, după ce preşedintele Aleksandr Lukashenko a interzis acest lucru printr-o decizie oficială. Opoziţia îndeamnă la proteste! 

Motivul principal este refuzul SKODA de a sponsoriza Campionatul Mondial de Hochei, dacă această competiţie se desfăşoară pe teritoriul Belarusului, ţară acuzată de încălcări repetate ale drepturilor omului. 

Administraţia de la Minsk a făcut, astfel, o listă neagră cu producătorii care vor fi interzişi pe teritoriul ţării, din cauza acestui refuz. Dintre companiile din industria auto, SKODA şi Liqui Moly sunt pe listă. 

Decizia a fost motivată prin "luarea în considerare acțiunilor neprietenoase (n.r. ale producătorilor) față de populația din Belarus”, scrie promotor.ro. Decizia a fost adoptată în baza decretului nr. 128 din 30 martie 2021 privind “Aplicarea Măsurilor Speciale”. Noua reglementare se aplică la 10 zile de la publicarea documentului oficial, adică începând de miercuri, 5 mai.

Lista va fi valabilă pentru o perioadă de șase luni. În această perioadă, Skoda nu poate oferi acolo nici servicii de reparații sau mentenanță.

Ce modele vinde Skoda în Belarus?

Skoda se află printre cele mai importante brand-uri pe piața auto din Belarus, acolo unde ocupă poziția a șasea. Nu mai puțin de 3.682 de clienți au comandat un autoturism marca Skoda în 2020.

Gama constructorului ceh pune la dispoziția clienților din Republica Belarus patru modele. Este vorba despre Skoda Octavia și Skoda Superb, dar și despre SUV-urile Karoq și Kodiaq.

Opoziţia din Belarus vrea reluarea protestelor şi sancţiuni mai dure din partea UE

Opozanţii preşedintelui Lukashenko au lansat un apel la reluarea protestelor şi cer autorităţilor de la Bruxelles să sancţioneze şi mai dur regimul de la Minsk. 

"Pe de o parte, trebuie să arătăm că nu ne dăm bătuţi, că nu suntem de acord cu falsificarea alegerilor din august 2020, cu violenţa exercitată de regimul Lukashenko împotriva bieloruşilor. Pe de altă parte, este foarte important să trimitem un semnal lumii întregi prin care să arătăm că nu suntem de acord cu regimul care conduce ţara", a explicat Pavel Latushko, principalul opozant al lui Lukashenko, conform Euronews. . 

În Belarus au avut loc proteste de proporţii istorice după ce Aleksandr Lukashenko a anunţat că a câştigat alegerile din august 2020, despre care se crede că au fost masiv fraudate. 

Autorităţile statului au răspuns cu forţă la adresa protestatarilor, motiv pentru care Belarus a fost sancţionată de mai multe ori pentru încălcarea drepturilor omului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel