Măsuri de securitate fără precedent la învestirea lui Biden. Garduri cu sârmă ghimpată și 25.000 de militari ai Gărzii Naționale păzesc centrul Washingtonului
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Măsuri de securitate fără precedent la învestirea lui Biden. Garduri cu sârmă ghimpată și 25.000 de militari ai Gărzii Naționale păzesc centrul Washingtonului / Foto Agerpres
Măsuri de securitate fără precedent la învestirea lui Biden. Garduri cu sârmă ghimpată și 25.000 de militari ai Gărzii Naționale păzesc centrul Washingtonului / Foto Agerpres
Centrul Washingtonului este o fortăreaţă armată, înconjurat de garduri cu sârmă ghimpată şi păzit de 25.000 de militari ai Gărzii Naţionale înainte de învestirea de miercuri a preşedintelui ales Joe Biden, un contrast puternic faţă de precedentele ceremonii de inaugurare, când la Washington s-a sărbătorit mai multe zile, relatează Reuters. 

Pandemia de COVID-19 a interzis deja balul inaugurării. Acum esplanada National Mall este închisă publicului din cauza ameninţărilor de violenţă din partea unor grupuri care au atacat clădirea Congresului pe 6 ianuarie. Aproape nimeni din public nu va asista la tranziţia de putere, ceea ce îi întristează pe mulţi localnici din Washington.

'Este ca un oraş fantomă, dar cu soldaţi'

'Este ca un oraş fantomă, dar cu soldaţi', a spus Dana O'Connor, care a mers duminică cu soţul ei dincolo de blocurile de beton din apropierea Casei Albe. 'Este straniu. Pare cumva supranatural', a adăugat ea.

VEZI ȘI Ceremonia de învestire a lui Joe Biden. Chirieac: Asistăm la o instaurare de preşedinte în stare de asediu

Ceremoniile precedente de învestire au atras uneori peste un milion de spectatori în National Mall pentru a urmări ceremonia pe ecrane gigantice şi pe noul preşedinte mergând pe jos de la Capitoliu la Casa Albă. Balurile şi petrecerile din hoteluri şi săli de conferinţe adunau numeroşi invitaţi, iar atmosfera era întreţinută cu şampanie şi vedete de primă mână. Ceremoniile de învestire prezidenţială sunt de obicei evenimente de înaltă securitate, cu puncte de intrare unde există detectoare de metale, zone de acces limitate la cei cu legitimaţii şi cu efective ale Gărzii Naţionale care suplimentează forţele locale şi federale. Dar nivelul de măsurilor securitate din acest an este unul fără precedent, notează Reuters.

Ce a spus primarul Washingtonului

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a declarat duminică că responsabilii din forţele de ordine nu au de ales după asaltul asupra Capitoliului şi sunt nevoiţi să întărească măsurile de securitate. 'Nu vrem să vedem garduri. Cu siguranţă nu vrem să vedem trupe armate pe străzile noastre. Dar trebuie să avem o atitudine diferită', a declarat Bowser la emisiunea 'Meet the Press', de pe NBC. Oraşul va încasa puţin din cei 107 milioane de dolari reprezentând creşteri de venituri din taxe pe care săptămâna învestirii le aduce de obicei, estimează Downtown DC Business Improvement District.

'Lumea va vedea un Biden care depune jurământul în mijlocul unei tabere militare, care este exact la fel ca Zona Verde'

'Lumea va vedea un Biden care depune jurământul în mijlocul unei tabere militare, care este exact la fel ca Zona Verde', a declarat Larry Sabato, director al Center for Politics din cadrul Universităţii Virginia, referindu-se la zona de securitate din centrul Bagdadului. Sabato a participat la toate ceremoniile de învestire de la cea a lui Richard Nixon din 1973, dar va lipsi de la cea de miercuri.

Serviciul Secret a introdus termenul de 'Zona Verde' în hărţile de securitate, iar locuitorii din Districtul Columbia folosesc această formulă pentru a desemna vasta zonă restricţionată de la est de Capitoliu şi până la râul Potomac, la vest de Lincoln Memorial. Districtul, una dintre cele mai pro-democrate jurisdicţii din SUA, a votat în proporţie de 92% pentru Biden, ceea ce face ca actuala situaţie să fie mult mai dureroasă pentru localnici. Amy Littleton, o consultantă politică de 30 de ani care trăieşte la mică distanţă de Casa Albă, spune că i se pare 'foarte nedrept' să nu poată participa la învestirea lui Biden.

'Cum îndrăznesc oamenii ăştia să ne fure bucuria?'

'Cum îndrăznesc oamenii ăştia să ne fure bucuria? Cât de mult am fost dezacord cu ultimele alegeri prezidenţiale, nimeni nu a ameninţat niciodată securitatea şi siguranţa oamenilor', a spus ea. Şeful interimar al Pentagonului, Christopher Miller, a declarat luni că FBI asistă armata SUA în verificarea celor 25.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale care vor participa la asigurarea măsurilor de securitate.

Miller a precizat într-un comunicat că aceste verificări reprezintă ceva 'normal pentru sprijinul militar acordat evenimentelor de amploare'. 'Nu avem informaţii care să indice că există ameninţări din interior, dar nu lăsăm nicio piatră neîntoarsă în a asigura securitatea capitalei', a adăugat el.

Avertismentele FBI

Washington Post a relatat luni că FBI-ul a avertizat într-un raport alte agenţii că extremişti de dreapta au discutat despre a se da drept membri ai Gărzii Naţionale la Washington. Ziarul nu a menţionat că raportul nu identifică vreun plan specific de a ataca un eveniment anume din cadrul ceremoniilor.

Armata SUA a anunţat marţi că lucrează cu FBI pentru a vedea dacă vreunul din atacatorii de la Capitoliu este membru al Gărzii naţionale şi cu Serviciul Secret pentru a stabili dacă vreunul din cei 10.000 de soldaţi implicaţi în asigurarea securităţii la inaugurare necesită verificări suplimentare. Întrebat dacă autorităţile verifică fiecare membru al Gărzii Naţionale care va participa la asigurarea protecţiei în zona din jurul ceremoniei de învestire, secretarul interimar al Departamentului Securităţii Interne, Peter Gaynor a spus luni că 'FBI şi alţii au hotărât că ar fi o decizie prudentă'.

Guvernul SUA blochează de mai multe zile accesul în parcurile publice din National Mall şi a închis podurile de peste Potomac între Virginia şi Districtul Columbia. Mai mult de o duzină de staţii de metrou au fost închise până după ceremonia de învestire de miercuri.

Cel puţin o companie de transport rutier a anulat călătoriile cu autobuzul spre Washington înainte de inaugurarea lui Biden, iar platforma Airbnb a anulat rezervările de locuinţe în zona Washington DC pentru săptămâna depunerii jurământului de către noul preşedinte al SUA, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel