Măsuri urgente. Europa nu își va atinge obiectivele de mediu, avertizează Agenția Europeană
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Poluare
Poluare
Europa nu îşi va atinge obiectivele de mediu pentru 2030, dacă nu se întreprind acţiuni urgente în următorii 10 ani, avertizează Agenția Europeană de Mediu. 

Europa a înregistrat progrese mari din perspectiva utilizării eficiente a resurselor şi a economiei circulare, însă tendinţele recente evidenţiază o încetinire în domenii, precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a emisiilor industriale, a deşeurilor generate, respectiv a creşterii eficienţei energetice şi a ponderii energiei regenerabile, se menţionează în raportul "Mediul european - situaţia actuală şi perspective 2020" (SOER 2020), publicat la finele anului trecut de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), scrie Agerpres. 

Măsuri urgente pentru următorii 10 ani

În acest context, realizatorii raportului susţin faptul că Europa nu îşi va atinge obiectivele stabilite pentru anul 2030, dacă nu se întreprind acţiuni urgente în următorii 10 ani, pentru a soluţiona rata alarmantă a pierderii biodiversităţii, impactul crescând al schimbărilor climatice şi consumul excesiv de resurse naturale.

"În ansamblu, tendinţele în materie de mediu la nivel european nu s-au îmbunătăţit de la data ultimului raport al AEM privind starea mediului din 2015. Evaluarea relevă faptul că, deşi majoritatea obiectivelor pentru anul 2020 nu vor fi realizate, în special cele privind biodiversitatea, există încă şanse pentru a atinge ţintele şi obiectivele pe termen mai lung, şi anume pentru 2030 şi 2050. Europa a înregistrat progrese mari din perspectiva utilizării eficiente a resurselor şi a economiei circulare. Tendinţele recente evidenţiază însă o încetinire a progresului înregistrat în domenii precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a emisiilor industriale, a deşeurilor generate, precum şi a creşterii eficienţei energetice şi a ponderii energiei regenerabile. În perspectivă, rata actuală a progresului nu va fi suficientă pentru a atinge ţintele privind clima şi energia pentru 2030 şi 2050", se notează în raportul AEM.

Câte obiective ar putea fi îndeplinite

Conform documentului, din totalul celor 13 obiective specifice de politică stabilite pentru anul 2020 în domeniul protecţiei şi conservării biodiversităţii şi a naturii, "doar două vor fi probabil îndeplinite", respectiv: desemnarea ariilor protejate marine şi a ariilor protejate terestre. "În perspectiva anului 2030, dacă tendinţele actuale se menţin, acestea vor avea ca rezultat continuarea deteriorării naturii şi a poluării aerului, apei şi solului", precizează AEM.

La capitolul impactului schimbărilor climatice şi a poluării atmosferice şi fonice asupra mediului şi sănătăţii umane, acestea continuă să reprezinte motive de îngrijorare.

Cauzele de deces prematur

Raportul de specialitate scoate în evidenţă faptul că expunerea la pulberi în suspensie duce, în fiecare an, la aproximativ 400.000 de cazuri de deces prematur la nivel european, ţările din centrul şi estul Europei fiind afectate în mod disproporţionat. De asemenea, motivele de îngrijorare în ceea ce priveşte substanţele chimice periculoase şi riscurile pe care acestea le prezintă sunt în creştere.

"În viitor, perspectivele de reducere a riscurilor de mediu asupra sănătăţii ar putea fi îmbunătăţite printr-o mai bună integrare a politicilor în domeniul mediului şi sănătăţii. Europa a înregistrat deja progrese semnificative în ultimele două decenii în ceea ce priveşte atenuarea schimbărilor climatice, reducând nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră. Semne de progres sunt evidente şi în alte domenii, precum combaterea poluării aerului şi a apei şi introducerea de noi politici pentru combaterea deşeurilor de plastic şi pentru sprijinirea adaptării la schimbările climatice, a economiei circulare şi a bioeconomiei. Mai mult, iniţiativa finanţării durabile a UE este prima de acest gen în ceea ce priveşte rolul sectorului financiar de încurajare a orientării necesare către un viitor durabil. În ciuda acestor realizări importante, Europa nu îşi va atinge viziunea de sustenabilitate privind "o viaţă bună, în limitele planetei noastre" doar continuând să promoveze creşterea economică şi căutând să gestioneze impactul asupra mediului şi la nivel social", conform studiului.

Concluzii importante din raport

Concluziile raportului subliniază, totodată, importanţa modului în care guvernele pot facilita o tranziţie către sustenabilitate, precum şi necesitatea unei abordări diferite.

Astfel, în viziunea specialiştilor, Europa ar trebui să regândească modul în care utilizează inovaţiile şi tehnologiile existente, modul în care ar putea fi îmbunătăţite procesele de producţie, modul în care ar putea fi stimulată cercetarea şi dezvoltarea în domeniul sustenabilităţii şi modul în care ar putea fi stimulate schimbările la nivelul tiparelor de consum şi al modurilor de viaţă.

Raportul "European environment - state and outlook 2020" - SOER (Mediul european - situaţia actuală şi perspective 2020) este publicat de AEM o dată la cinci ani, în acord cu regulamentul AEM.

SOER 2020 este al şaselea raport

SOER 2020 este al şaselea raport SOER publicat de AEM începând cu anul 1995. Acesta furnizează informaţii ştiinţifice solide referitoare la modul în care trebuie să răspundem provocărilor majore şi complexe cu care ne confruntăm, cum ar fi schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi poluarea aerului şi a apei.

Documentul a fost elaborat în strânsă colaborare cu Reţeaua europeană de informare şi observare a mediului (Eionet), pe baza expertizei la nivel de experţi şi oameni de ştiinţă de renume în domeniul mediului, la nivelul celor 33 de ţări membre ale AEM şi al celor şase ţări cooperante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel