Medic român, detalii șocante din spitalele din Franța: "Nu aveam medicamente. Medicii, alungați de sistem"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ
Un medic român stabilit în Franţa a oferit detalii halucinante despre sistemul de sănătate de acolo. 

Deficitul de cadre sanitare se simte cu precădere acum, când sistemul sanitar este suprasolicitat. Statisticile arată 40.000 de profesionişti care îngrijesc oameni în străinătate. Potrivit unei cercetări din 2018, 24% dintre medici şi 19% dintre asistente şi-au exprimat intenţia clară de migraţie, citează Mediafax.

Conform analizei, când vorbim despre medici, aproape 40% dintre ei au spus că ar renunţa la plecare dacă s-ar îmbunătăţi condiţiile de lucru.

Ce spune Andreea, medicul român plecat la Paris

Andreea este medic dermatolog la Paris şi a decis să părăsească România încă de când făcea rezidenţiatul. Erau 35 de medici rezidenţi pentru 25 de pacineţi şi simţea că nu poate învăţa cum îşi doreşte. La Paris, erau doi rezidenţi pentru 16 pacienţi. Nu a fost vorba doar despre asta, ci şi despre lipsa mijloacelor necesare pentru a-şi face meseria.

"Învăţam pentru nişte examene complementare şi mă gândeam "cine face asta?", astea sunt numai în cărţile de medicină. Când m-am dus în Franţa, erau o rutină. În România nu puteam face diagnosticare moleculară, biopsii cutanate, aveam nevoie, de exemplu, pentru diagnosticarea bolilor autoimune, să facem teste care implică mulţi anticorpi şi care nu erau disponibile în spital", a povestit Andreea pentru Mediafax.

"Nu aveam tratamente în spital"

Iar dacă astea ţi se par lucruri complicate, cu siguranţă şi tu a trebuit să faci un examen de imagistică performată în privat, chiar dacă ar fi trebuit să îl poţi face în spital.

"Aveam nevoie de tomografii computerizate, de RMN-uri, ca să punem un diagnostic. În spitalele din România există de cele mai multe ori un singur RMN, care mai este şi stricat. Şi pentru o ecografie trebuia să trimitem pacienţii în afara spitalului. O bătrânică venită de la ţară nu putea să meargă să facă o ecografie cu 400 de lei în afara spitalului", a mai explicat medicul.

"Nu aveam tratamente în spital. Trebuie să vină băbuţa de la ţară cu ser fiziologic în geantă. Le spuneau că au nevoie de un medicament de peste 100 de lei şi nu aveau de unde să şi-l cumpere. Nu erau în spital medicamentle de bază şi rezidenţii erau cei care le spuneau pacienţilor că trebuie să îşi cumpere un medicament", a mai spus Andrea.

„M-aş întoarce dacă aş putea să lucrez în spital"

De când a plecat, doctoriţa româncă s-a mai întors doar pentru a-şi da examenele finale. Revenirea definitivă nu o vede prea aproape.

„M-aş întoarce dacă aş putea să lucrez în spital, dar uitându-mă care sunt posibilităţile la noi, m-aş gândi de două ori. Nu cred că aş avea modalităţile de a trata pacienţii cum aş vrea", a mărturist Andreea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel