Miniștrii Finanțelor din UE au căzut de acord: 500 mld. euro, pachet inițial
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Oficialii europeni au declarat că negocierile între miniștrii Finanțelor au produs un compromis care va putea fi înaintat spre examinare de către liderii statelor și instituțiilor UE.

Oficialii europeni au declarat că negocierile între miniștrii Finanțelor au produs un compromis care va putea fi înaintat spre examinare de către liderii statelor și instituțiilor UE, conform Mediafax.

„Am acționat în mod decisiv în favoarea cetățenilor în mai puțin de o lună", a declarat Mario Centeno, președintele Eurogrupului, în cursul videoconferinței.

Planul de asistență financiară adoptat de Eurogrup are valoarea de 500 de miliarde de euro

Planul de asistență financiară adoptat joi seară de miniștrii de Finanțe ai statelor din zona euro prevede alocarea pentru început a 500 de miliarde de euro.

„Planul conține propuneri îndrăznețe și ambițioase care ar fi fost de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni. Ne amintim cu toții de reacția la criza financiară de acum un deceniu, când Europa a făcut prea puțin și prea târziu. De data aceasta, este altfel", a declarat Mario Centeno, ministrul de Finanțe al Portugaliei și președintele Eurogrupului.
Propunerea reprezintă „implementarea reacției puternice de care are nevoie Europa", a subliniat Mario Centeno, citat de Euronews.

Olandezii au făcut un compromis

În mod esențial, textul care le va fi prezentat liderilor UE nu va insista asupra fixării unor condiții macroeconomice pentru liniile de creditare create prin planul de asistență financiară. Aceasta era o solicitare-cheie a Guvernului Olandei, dar Italia se opunea ideii. „Olandezii au făcut un compromis", a declarat un oficial de rang înalt prezent la negocieri.

Principalele elemente ale setului de măsuri includ pregătirea liniilor preventive de creditare ale Mecanismului European de Stabilitate (ESM/MES), majorarea capacităților de credit ale Băncii Europene de Investiții și un nou sistem de asigurări de șomaj elaborat de Comisia Europeană.

Înființarea unui fond de revenire

Grupul va propune și constituirea unui fond de revenire, menit să faciliteze relansarea economică după anularea restricțiilor antiepidemice, dar modul exact în care acest instrument va fi finanțat va face obiectul viitoarelor dezbateri și dispute, notează FT.

Reprezentanții unui grup de țări din zona euro s-au întâlnit înaintea negocierilor de joi seară pentru a ajunge la un compromis acceptabil atât de Guvernul de la Haga, cât și de țări sudice precum Italia și Spania.

Textul, obținut de FT, prevede că țările care vor accesa liniile de creditare ale Mecanismului European de Stabilitate vor trebui să asume doar„angajamentul utilizării acestui sistem de credit pentru a susține costurile interne de finanțare directă și indirectă a serviciilor medicale, de tratament și prevenție asociate crizei Covid-19".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel