Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş: Silvicultorii trebuie să găsească echilibrul între nevoia de exploatare a pădurii şi grija ca ea să nu fie afectată
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Silvicultorii trebuie să găsească echilibrul cvasi-perfect între nevoia de a exploata pădurea în folosul societăţii şi grija ca pădurea să nu fie afectată, le-a transmis vineri ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, participanţilor la Manifestările Internaţionale ale Silvicultorilor, informează Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP).

'Vreau să subliniez şi eu importanţa profesiei dumneavoastră. O importanţă care devine din ce în ce mai evidentă, mai ales în acest context în care schimbările climatice provocate de încălzirea globală ne pun în faţa unor provocări nemaiîntâlnite. Unii dintre colegii silvicutori prezenţi aici au trecut prin situaţii catastrofale în ceea ce priveşte efectele încălzirii globale asupra pădurilor. În acest cadru general, silvicultura, ca ştiinţă, şi silvicultorii, ca profesionişti, trebuie să găsească echilibrul cvasiperfect între nevoia de a exploata pădurea ca resursă, în folosul dezvoltării societăţii, dar, în acelaşi timp, cu grija ca aceasta să nu fie afectată, spre folosul omului', a declarat Ioan Deneş. Acesta a subliniat că mărirea suprafeţelor împădurite este un obiectiv prioritar al mandatului său.

'Întâlnirile silvicultorilor care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi regiune cu omologii lor care practică profesia în alte zone ale continentului, dar nu numai, creează oportunitatea de a împărtăşi unii altora experienţele pozitive, noutăţile din domeniu, previziuni, precum şi moduri de acţiune în situaţii de criză. În timpul mandatului meu de ministru, creşterea suprafeţelor împădurite este unul dintre obiectivele prioritare. Când spun aceasta mă refer atât la refacerea terenurilor forestiere afectate uneori chiar de nesăbuinţa şi lăcomia oamenilor, cât şi la împădurirea zonelor aride, deşertice, pe care nu mai creşte nici măcar iarba', a adăugat Ioan Deneş. Acesta a apreciat că fiecare arbore sau arboret care se dezvoltă pe un teren afectat de ariditate reprezintă o victorie contra deşertificării.

'În actualul context climatic, fiecare arbore, fiecare arboret care se dezvoltă pe un teren afectat reprezintă tot atâtea victorii pe care omul le are în lupta cu deşertificarea. În acest demers, noi, ca autoritate a statului, şi dumneavoastră, ca profesionişti chemaţi să înfăptuiască acest demers, trebuie să luăm alături cetăţenii, iar aceasta este posibil prin conştientizare şi educaţie', a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor. Manifestările Internaţionale ale Silvicultorilor, organizate de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, s-au desfăşurat joi şi vineri la Băile Felix, sub tema 'Necesitatea adaptării politicilor forestiere la provocările actuale şi viitoare'. La întâlnire au participat specialişti din România, Bosnia-Herţegovina, Polonia, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina şi Ungaria. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel