Ministrul Mediului: Avem urși pe stradă, în șură, în grajd. Sunt sute de cereri de relocări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ Unsplash
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre problema urșilor care se apropie prea mult de gospodăriile românilor care locuiesc în apropiere de păduri. 

Tanczos Barna a făcut și mai multe precizări în cazul ursului Arthur, împușcat în urmă cu o lună de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

„Din informațiile din momentul de față, rezultă clar că erau trei cereri pentru trei exemplare. Două au fost respinse, una aprobată, în care se spune că e derogare pentru un exemplar de urs, nu se spune dacă e ursoaică sau urs. În mod normal, ursoaicele cu pui nu se împușcă, ci se relochează.”, a precizat ministrul Mediului, la Realitatea Plus.

VEZI ȘI: Prima reacție a prințului Emanuel după ce l-a împușcat pe ursul uriaș Arthur

"E aproape imposibil să pui gard electric peste tot"

„Sunt foarte multe localități la marginea pădurii, e aproape imposibil să pui grad electric peste tot, dar nu poți pune în pericol un cetățean. Că și pe stradă avem urși, și în gospodării, și în șură, și în grajd. Sunt sute de cereri de relocări, unele refuzate, unele aprobate. În ultimii doi ani au fost peste 100 de cereri de extragere aprobate.”, a mai spus Tanczos Barna.

VEZI ȘI: Val Vâlcu atrage atenția după uciderea ursului Arthur: La oameni n-a sărit nimeni. În 2020, 12 oameni au fost uciși de urși

Modificarea legislației

Ministrul Mediului a anunțat că se va modifica legislația în domeniu, pentru a evita venirea străinilor la vânătoare, atunci când a fost întrebat despre cine ar trebui să se ocupe de extragerea unui urs sau a oricărui alt animal protejat.

„Am cerut reanalizarea legislației, se va înăspri în cazul ordinelor de extragere, ca numai asociațiile de vânătoare să aibă dreptul să pună în executare ordinul de ministru, nu din afară, din străinătate. (...) În momentul în care se intervine pentru extracție, trebuie să fie promptă pentru protecția omului, derogarea, în niciun caz să nu fie dată pentru altceva.”, a concluzionat ministrul Mediului, după scandalul provocat de împușcarea ursului Arthur.

Uciderea ursului Arthur la Ojdula, Covasna, pe 13 martie 2021, de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a generat un val de critici din partea românilor, dar și de peste hotare. Prințul ar fi plătit 7.000 de euro pentru vânătoare și a plecat cu trofeul.

VEZI ȘI: Val de critici pe paginile Castelului din Riegersburg, deținut de familia prințului acuzat de uciderea ursului Arthur. Tripadvisor a blocat recenziile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel