Mircea Coșea, ALERTĂ după observația lui Alex Coita: Dacă nu reușim, banii vor fi PIERDUȚI
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fonduri europene
Fonduri europene
Profesorul Mircea Coşea a avertizat că cele 80 de miliarde anunţate de Klaus Iohannis ca negociate pentru România pot fi pierdute extrem de uşor. 

Alex Coita, preşedintele partidlului Republican din România, a afirmat că "UE ne-a băgat banii în cont, acum avem nevoie de un Guvern care să ştie să bage cardul în bancomat". Mircea Coşea a reacţionat imediat.

"Este o afirmaţie foarte inteligentă, a pus punctul pe i. Da, aşa este! Banii îi avem, accesul la ei este reglementat de anumite criterii complicate, dar mai complicate decât criteriile sunt priorităţile. Dacă ne uităm la programul de reclădire a României şi la declaraţia preşedintelui, vedem că priorităţile aparţin reparării României mai degrabă. Vorbim de autostrăzi, spitale, şcoli, priorităţi de începutul secolului XX. Noi vrem să recuperăm întârzierea faţă de UE, dar banii ăştia vin şi pentru modernizări, pentru trecerea României de pe penultimul loc al UE pe un loc superior. Cum se face asta? Prin restructurarea economică, prin reindustrializare, prin trecerea agriculturii de la supravieţuire la valorificare superioară, prin îmbunătăţirea sistemului de comunicare informatică, pe care nu îl avem încă.

Deci ar trebui nu doar să punem în funcţiune lucrurile pe care nu le-am făcut acum 70 sau 80 de ani. Priorităţile sunt în primul rând legate de updatarea României la condiţiile actuale ale economiei mondiale. Coronavirusul a scos la iveală faptul că suntem o economie de subcontractare, care depinde esenţial de ceea ce ne comandă alţii din vest. Suntem o economie care trăieşte din împrumuturi şi import din alimente, o economie meteodependentă în agricultură. Sper ca Guvernul să updateze programul pus în circulaţie, altfel banii ăştia vor fi unde vor fi. Un litru de apă nu îl poţi pune într-un pahar de 250 grame. Dacă nu reuşim să avem mai multe pahare sau un pahar mai mare, adică o capacitate de accesare a fondurilor mai mare ca până acum, banii vor fi pierduţi.", a conchis Mircea Coşea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel