Mirela Vaida și cazul Vulpița. REVOLTĂTOR: Ce nu a spus nimeni după amenda-record primită de Acces Direct
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
”Toată lumea” a sărit pe Vulpița și Acces Direct pe motiv că vai ce se mai promovează incultura... ce nenorociți ăștia de la televizor că dau pe post așa mizerii... vai, vai, vai, dar există un dar.

Cazul Vulpița este foarte simplu, iar Antena 1 nu ar fi trebuit să primească amenda record din partea CNA. Desigur... dacă-i întrebi pe cei de la CNA... vin cu argumente care, la prima vedere, par solide în ceea ce privește ”adoptarea” sloganului ”Jos Vulpița!” Dar nu este chiar așa.

Până să ajung la argumentul meu ”suprem”, fac referire la Radu Herjeu, membru CNA, care a spus într-un interviu pentru DC News:

”Există un articol în Codul Audiovizualului care spune că nu orice dă televiziunea se justifică prin interes public. Cu alte cuvinte, atâta timp cât CNA, prin lege, are responsabilitatea de a veghea la respectarea interesului public, trebuie să există un anumit filtru. Atunci când dai pe post ceva, trebuie să-ți pui întrebarea: De ce o faci? E în interes public să arăți așa ceva? și, atunci, când te întrebi, trebuie să pleci de la ideea că orice personaje prezentate des la televizor, cu atâta insistență, automat, devin modele pentru telespectatori. Este în interes public ca astfel de personaje, cu toate caracteristicile lor, să devină modele în societatea românească? Aceasta este întrebarea. Noi, CNA, am răspuns: nu ar trebui să se întâmple așa ceva”.

Românii au zis totuși altceva și, până la urmă, publicul este îndreptățit să spună ce este de interes. Audiența a arătat-o. Emisiunea Acces Direct a fost, pentru a patra săptămână consecutiv, prima opțiune în rândul telespectatorilor care s-au aflat în fața micilor ecrane, de luni până vineri, în intervalul orar 17.00 – 19:00. Românul are telecomanda și are o mulțime de alte posibilități. Dar a ales-o pe Vulpița. Dacă la Acces Direct se uitau mai puțini oameni, CNA mai dădea vreo amendă? 

Și nu este cenzură când membrii CNA stabilesc ce este de interes și ce nu? Poate mie mi se pare alt subiect grotesc dintr-o emisiune, iar altcuiva altceva și tot așa. Când apare cenzura? Că pare că spre asta ne îndreptăm.

Dorina Rusu, membru CNA, cu privire la acest caz, a spus că ”este o degradare extraordinară pentru ce înseamnă televiziune"

Radu Herjeu a adăugat: ” Este o apreciere subiectivă, personală a Dorinei, care nu este un simplu robot ce apasă pe un buton. Este un om, un telespectator ca toți ceilalți. Eu am fost chiar și mai dur decât Dorina. Ca fost om de televiziune, știu ce limite aveam eu, fără să existe frica de CNA. În urmă cu 20 de ani, ar fi fost inimaginabil așa ceva. Lucrurile s-au schimbat, desigur. Deci este o apreciere, noi facem aceste aprecieri personale, nu ai cum să nu le faci, repet, suntem oameni”.

Așadar, Antena 1 a fost amendată din cauza unor aprecieri subiective. 

Cât despre motivul legat de protecția minorilor, Radu Herjeu a zis: ”La acea oră, minorii sunt expuși unei emisiuni în care se vorbește, de o lună și jumătate, despre sex, viol, adulter, divorț, iar viol, iar adulter, scandaluri, țipete, înjurături. Un minor, un copil expus la așa ceva s-ar putea să nu mai înțeleagă nimic”. 

Întrebarea este ce părinte și-ar putea lăsa copilul să se uite la emisiuni cu violuri? Bine, nu vă gândiți că la Acces Direct au fost date imagini cu violuri. Cât despre faptul că oamenii mai și divorțează... este un lucru normal, iar copiii știu ce înseamnă.

În altă ordine de idei, Mirela Vaida, realizatoarea emisiunii, nu i-a prezentat niciodată pe Vulpița și Viorel drept modele de urmat. Din contră! Mereu a spus că ei nu sunt modele, dar ei reprezintă România! România aceea mai puțin educată de care politicienii își amintesc doar în campania electorală. La televizor vedem doar vedete care își pun în toată gura fațete dentare în valoare de peste 10.000 lei, dar despre românii care nu s-au spălat niciodată pe dinţi nu vrem să știm că există. Îi ignorăm sau râdem de ei. Oamenii ca Vulpița și Viorel câștigă 10.000 lei probabil într-un an și trăiesc așa, de azi pe mâine. Când îi vedem la televizor, ne uităm pe ascuns la ei, râdem în ideea: ”vai, ce proști, dar ce deștepți suntem noi”, noroc cu cifrele din audiență care nu mint și arată adevărata față a telespectatorilor.

Dar să ajungem la argumentul suprem: De ce Antena 1 nu trebuia să primească amenda record pentru cazul Vulpița.

Simplu! Pentru că atunci când copiii, adolescenții, tinerii, românii în general au liber pe Youtube, și vorba aia: bine că au că nu este CENZURĂ, caută SINGURI non-valorile. Iar noi, ca niște farisei, ne mințim că ne uităm, în continuare, la Discovery.

La ora actuală, cele mai urmărite clipuri de pe Youtube sunt următoarele, cu milioane de vizualizări:

1. Exploit - Ganduri Bolnave (Official Video)

2. Copilul de Aur - Azi un suc si o cafea (Official Video) 2020 

3. Asia Express - Drumul Comorilor (Sezon 3), Episod 1 INTEGRAL

4. I-AM CUMPARAT IUBITEI CEL MAI MARE BILLBOARD (Valentine's Day PRANK)

5. Florin Salam - Hai cu mine in Bali [videoclip oficial] 2020

6. NIKOLAS SAX & KATUS - VINO ACASA PUIUL MEU (OFFICIAL VIDEO)

7. Carmen de la Salciua - Scuza-ma [videoclip oficial] 2020

8. Edy Talent & Urucu Robert - Adio (Official Video)

9. Dani Mocanu - Ieftinatura (Promo)

10. Bogdan de la Ploiesti & Florin Dinca - Ai nevoie de mine (Official Video) 4K

La urma urmei, copiii au mai ușor acces la Youtube decât la Acces Direct. Și se uită la ce vor, iar în selecția de mai sus se întâmplă lucruri mai rele decât ce vedem la Acces Direct. 

Și tot n-am înțeles de ce a fost amendată Antena 1... Telespectatorii care au trimis reclamații la CNA despre cazul Vulpița cum au aflat că există Vulpița?! Probabil stăteau la bibliotecă și, într-o carte, la ilustrații, i-au zărit pe Vulpița și Viorel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel