Mirosul poate să revină abia după 8-12 luni de la Covid-19
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Un nou studiu face dezvăluiri cu privire la recăpătarea mirosului pierdut în urma bolii Covid-19. 

Cei care şi-au pierdut temporar mirosul din cauza COVID-19 se pot aştepta să şi-l recapete în câteva luni, susţine un studiu francez, potrivit DPA, scrie Agerpres. 

La 49 dintre cei 51 de subiecţi testaţi, simţul mirosului a revenit în termen de opt luni, însă la două persoane acesta era încă afectat după un an. Cercetătorii au descris acest prognostic drept unul excelent.

Studiul a fost condus de Marion Renaud de la Hopitaux Universitaires Strasbourg şi publicat joi de Jama Open Network.

Mirosul a revenit după mai multe luni



Echipa de cercetare a constatat că mirosul a revenit pe deplin la aproximativ 84% dintre participanţii la studiu după doar patru luni şi la 96% după 12 luni.

Toţi participanţii au avut o pierdere iniţială a mirosului de peste şapte zile.

Transmiterea de la persoană la persoană

Se crede că virusul se transmite în principal de la persoană la persoană:

Între oameni care sunt în contact apropiat unul cu celălalt (la o distanță de cca. 1,5 - 2 m). Prin stropi respiratorii produși atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Acești stropi pot ajunge ușor în gura sau nasul celor din preajmă sau chiar pot fi inhalați în plămâni, conform site-ului cetrebuiesafac.ro.

Unele persoane pot să fie infectate, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt bolnave. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) își revin după ce au fost afectați de boală fără a avea nevoie de tratament special. Circa 1 din 6 persoane care au COVID-19 dezvoltă forme severe ale bolii și au dificultăți în respirație. Persoanele în vârstă și cei cu probleme medicale anterioare, precum tensiune arterială mare, probleme cu inima sau diabet au șanse mai mari să dezvolte o formă severă a bolii.

Poate fi cineva contagios chiar dacă nu are niciun simptom aferent COVID-19?

Cei mai contagioși se consideră a fi cei care au cele mai puternice simptome (cei în starea cea mai gravă). Unii pot fi contagioși și înainte să manifeste simptomele bolii. În cazul COVID-19 s-au raportat o serie de astfel de cazuri, însă se consideră că nu aceasta este metoda principală de contagiune.

Cât de ușor se transmite virusul?

Ușurința cu care un virus trece de la o persoană la alta poate varia mult. Unele virusuri sunt puternic contagioase (se transmit foarte ușor), precum pojarul, în timp ce alte virusuri se transmit în ritm mai lent. Un alt factor de control îl constituie posibilitatea de a opri sau încetini contagiunea unei mase mari de oameni. Virusul care cauzează COVID-19 pare a se transmite extrem de rapid și îndelungat în comunitate în anumite zone geografice.

Apariția infecției cu noul Coronavirus sau Coronavirusul Sindromului Acut Respirator Sever 2 (SARS-CoV-2) a condus la o răspândire rapidă a COVID-19 în întreaga lume. Pe 30 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization) a declarat COVID-19 o urgență de sănătate publică de interes internațional, iar pe 11 martie 2020, a fost declarată pandemia, conform vaccinare-covid.gov.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel