Mister ELUCIDAT în Hawaii. Cercetătorii au făcut descoperirea
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cercetătorii nu știau ce se întâmplă cu o mare parte din apa pluvială căzută în Hawaii. Acum, oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare.

De mult timp, Insula Hawaii a găzduit un mister căruia oamenii de știință nu îi găseau explicația. Potrivit acestora, cantitatea de apă dulce din acviferele subterane părea mult mai mică decât ar fi trebuit, având în vedere cantitatea de precipitații.

Cercetătorii tocmai au găsit răspunsul acestei probleme. În subteran, în apropiere de coasta insulei, cantități mari de apă dulce sunt transportate de pe flancurile vulcanului Hualālai în noile rezervoare descoperite, care coboară în adâncuri. Este o descoperire care are implicații pentru insulele vulcanice din întreaga lume, o potențială resursă regenerabilă, neexploatată, care s-ar putea dovedi neprețuită pe măsură ce climatul global se schimbă.

"Descoperirile noastre oferă o schimbare de paradigmă de la modelele conceptuale hidrologice convenționale care au fost utilizate pe scară largă pentru a calcula producțiile durabile și stocarea acviferelor în ultimii 30 de ani", a declarat geofizicianul Eric Attias din Universitatea din Hawaii. "Sperăm că descoperirea noastră va spori modelele hidrologice viitoare și, în consecință, disponibilitatea apei dulci curate în insulele vulcanice", a mai precizat Attias.

Cercetări recente au sugerat că există mult mai puțină apă în aceste acvifere decât ar trebui să existe. Studiile au descoperit că mari cantități de apă subterană, bogată în substanțe nutritive, se scurg în ocean, iar analizele izotopilor sugerează că există o discrepanță uriașă între cantitatea de apă care intră în acvifere și nivelul reținut de acestea, potrivit Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel