Mostra cinematografică 2019. Scriem Veneția și citim Oscar
Data publicării:
Autor: Corespondență de la Magda Mihăilescu
WhatsApp
Leul înaripat, patronul festivalului
Leul înaripat, patronul festivalului
Pentru a nu fi greșit înțeleasă, nu voi spune că directorul Alberto Barbera sau Bătrâna doamnă - numele de alint al Mostrei cinematografice - nu au noroc cu femeile ci festivalul în sine. În ciuda strădaniilor evidente din acest an, de a răspunde criticilor aduse de valul feminismului revigorat.

Cu două zile înainte intrării în arenă a Leilor - de aur și argint - una dintre cele trei doamne din juriul competiției, Jennifer Kent (singura prezență feminină în concursul anului trecut) și-a anunțat imposibilitatea de a mai onora prestigioasa invitație. Drept care a fost nevoie de o manevră ce s-a dovedit fericită: regizoarea Mary Harron (Canada), inițial în juriul Orizzonti. a fost deplasată în locul australiencei, secțiunea paralelă urmând să fie completaă de cineastul Alvaro Brechner din Uruguay.

Președinta echipei de jurați a competiției, Lucrecia Martel (Argentina) va mai avea alături de ea pe Stacey Martin, actriță din Anglia, regizorul canadian Piers Handling (Canada va beneficia, de doi reprezentanți, ceea ce va fi în avantajul conaționalului selecționat, Atom Egoyan cu Guest of Honor). Și pentru că tot suntem la capitolul juriilor, amintim că președintele juriului care va acorda Premiul Opera prima Luigi de Laurentiis este Emir Kusturica, el însuși deținător ai laurilor pentru debut în 1981, cu filmul Îți mai amintești de Baby Doll?

La madrina, gazda galelor de închidere și deschidere, Alessandra Mastronardi

Altfel, chiar dacă leii intră astăseară în arenă, surlele și trâmbițele au prins să răsune încă de ieri. Pentru liniștea celor care ar putea să creadă că, nescriindu-se atât de mult despre fastul sărbătorilor de pe lagună, despre luxul și excentricitatea unor recepții, baluri, în comparație cu vâlva mediatcă de pe Croazetă, s-ar fi stins lumina falnicei Veneții, voi relata: în preziua inaugurării, în decorul fastuos al hotelului Danieli, de pe terasa căruia poți curinde întreaga Veneție, până la Salute, a avut loc tradiționala petrecere organizată de revista Variety în cinstea marelui juriu, dar și cu un gând plin de afecțiune pentru Pedro Almodovar care va sosi mâine.

În onoarea lui, întâlnirea s-a numit, într-o hispano-engleză, All about mujeres (Totul despre femei). Tot mâine vor debarca și Scarlett Johansson, Brad Pitt, Adam Driver. Cât despre Catherine Deneuve, Juliette Binoche, protagonistele Galei de deschidere cu La vérité de Hirokazu Kore-eda sunt așteptate în această dimineață.

Ritualul fiecărei seri

Ieri, directorul Barbera a reiterat convingerea că actuala ediție, cea de a 76-a, va fi una richissimă, foarte bogată, al cărei ax central poate fi numit "Istoria, cu majuscule. Vom fi martorii unui cinematograf al realității, al cărui ton îl dă chiar filmul din această seară". Dacă ar fi să ghicesc, printre multele sale intervenții, preferințele selcționerului, aș îndrăzni să numesc J'accuse, al lui Polanski, Joker, Ad Astra, Zumiriki din secțiunea Orizzonti.

În privința aestuia din urmă, de puține ori l-am auzit pe Barbera atât de înflăcărat, cum a fost acum, vorbind despre creația spaniolului Oskar Alegria: "Am avut un coup de foudre, este greu de definit acest film despre copilărie, raporturile cu natura". Și pentru trioul italian din competiție, cei 3 M, Pietro Marcello, Mario Martone și Franco Maresco, directorul a avut o sintagmă mai puțin auzită," sunt cineaști care au riscat".

Deneuve, Hawke și regizorul Hirokazu Kore-eda, interpreții și autorul filmului inaugural

Primul l-a reinventat pe Martin Eden, cunoscutul personaj londonian, al doilea a radiografiat Palermo iar ultimul l-a actualizat pe De Filippo. Dar se pare că, pentru cei care iubesc starurile și le pândesc, chiar dacă, în aparență, nu sunt atât de zgomotoși precum cei de pe Croazetă- ce-i drept, și micile debarcadere oferă un spațiu nu prea generos, actuala ediție va fi una a ceea ce italienii numesc le chicche, a bunătăților, a specialităților.

Altfel spus - vor fi vedete cu duiumul, poate mai multe niciodată în ultimii ani. În afara celor amintite, mai sunt așteptate și planificate pe zile, Laura Dern, Liv Tyler, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Jean Dujardin, Kristen Stewart, Cécile de France, Gael Garcia Bernal, Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Antonio Banderas, Penelope Cruz, Sharon Stone, Meryl Streep, Gary Oldman, Spike Lee, Edgar Ramirez, Jude Law, John Malkovich, Johnny Depp, Sienna Miller. Vorba cuiva : "Scrii Veneția și citești Oscar".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel