Motivul pentru care viorile Stradivarius au un sunet atât de uimitor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Motivul pentru care viorile Stradivarius au un sunet atât de uimitor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Motivul pentru care viorile Stradivarius au un sunet atât de uimitor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Este pentru prima dată în lume când au fost identificate majoritatea substanţelor chimice utilizate pentru tratarea lemnului viorilor Stradivarius. 

Cu aproximativ 40 de ani în urmă, József Nagyváry, profesor de biochimie, pensionat de la Universitatea A&M din Texas, a fost prima persoană din lume care a demonstrat că unul dintre motivele principale pentru care viorile Stradivarius au un sunet unic – în plus faţă de măiestria cu care sunt produse – este acela că legendarul realizator al viorilor, respectiv ceilalţi lutieri (printre care şi Guarneri del Gesu), au tratat materialul lemnos al viorilor cu chimicale menite să îndepărteze paraziţii vremii, scrie portalul de ştiri din domeniul vieţii ştiinţifice Phys.org.

“De-a lungul anilor, toate cercetările mele s-au bazat pe presupunerea că lemnul folosit de marii maeştri lutieri a fost supus unui tratament chimic agresiv, iar acesta a contribuit la sunetul uimitor al viorilor Stradivarius şi Guarneri”, a spus Nagyváry, care a fost co-autor al studiului publicat acum în revista “Angewandte Chemie”.

Descoperirile lui Nagyváry se confirmă

Potrivit celor mai recente rezultate, lemnul folosit pentru realizarea instrumentelor a fost tratat cu un amestec de borax, zinc, cupru, alaun şi apă de var. “Boraxul a fost folosit de multă vreme ca substanţă de conservare; în Egiptul antic, pentru îmbălsămări, iar mai târziu, ca insecticid”, a remarcat expertul.

Utilizarea acestor substanţe chimice sugerează o colaborare strânsă între lutierii din Cremona şi farmaciştii locali. Probabil că atât pentru Stradivari, cât şi pentru Guarneri a fost importantă tratarea în mod corespunzător a viorilor, pentru a preveni ca insectele să deterioreze instrumentele.

Potrivit lui Nagyváry, probabil că maeştrii au tratat lemnul cu o metodă proprie, dând o mare importanţă procedurii, deoarece şi-au dat seama că astfel, lemnul este întărit, iar sunetul devine unul perfect. Bineînţeles, aceste metode au fost păstrate secret; pe atunci nu existau brevete de invenţie, iar prin simpla examinare vizuală a instrumentelor finite nu s-a putut afla ce soluţii au fost folosite pentru tratarea lemnului.

De-a lungul vieţii sale, Antonio Stradivari (1644 -1737) a realizat aproximativ 1200 de viori şi şi-a vândut instrumentele exclusiv celor bogaţi, printre care şi celor din familia regală. Astăzi, în lume mai există aproximativ 600 de viori Stradivarius.

Soluția pentru combatera dăunătorilor, rol important în sunetul instrumentului

Contemporanul mai puţin cunoscut al maestrului, Guarneri del Gesu, şi-a vândut viorile mai cu greu, cu toate că astăzi sunt considerate a fi – atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi în ceea ce priveşte preţul – unele egale viorilor Stradivarius.

Potrivit lui Nagyváry (87 de ani) este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine modul în care combinaţia de produse chimice şi lemn are ca rezultat un astfel de sunet.

Este pentru prima dată în lume când au fost identificate majoritatea substanţelor chimice utilizate pentru tratarea lemnului viorilor Stradivarius. Astfel, s-a confirmat descoperirea pe care a făcut-o un profesor maghiar, în urmă cu zeci de ani, potrivit căreia soluţia utilizată pentru combaterea dăunătorilor a jucat un rol-cheie în sunetul uimitor al acestor instrumente, potrivit Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel