Mureş: 'Convieţuirea în comunităţile multietnice', tema Academiei Interculturale de Vară ProEtnica de la Sighişoara
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Aproximativ 20 de tineri participă, începând de luni, timp de o săptămână, la cursurile Academiei Interculturale de Vară ProEtnica de la Sighişoara, parte a celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Intercultural "ProEtnica", a declarat, pentru Agerpres, organizatorul principal al manifestării, Maria Korek, preşedintele Asociaţiei Divers.

Tema Academiei Interculturale de Vară ProEtnica 2019 este "Convieţuirea în comunităţile multietnice", iar în acest an va pune accentul pe diversitatea culturală reprezentând patrimoniul european.

"Academia de vară interculturală doreşte să ofere cunoştinţe despre diferitele forme existente de protecţie a minorităţilor naţionale din Europa pentru a înţelege complexitatea problemelor interetnice din comunităţile multiculturale din diferite ţări, respectiv pentru a identifica relaţii interculturale viabile în vederea asigurării unei convieţuiri interetnice paşnice în aceste comunităţi. Convieţuirea paşnică dintre majoritate şi minorităţi, între minorităţi, respectiv în sânul unei minorităţi poate asigura baza diversităţii europene ca valoare, practică şi declanşator al schimbărilor socio-politice. Academia de vară de o săptămână se va concentra pe diversitatea culturală reprezentând patrimoniu european şi motor al schimbării, atrăgând legături între perspectivele istorice, actuale şi viitoare. Acesta va oferi tinerilor participanţi o platformă de discuţii, schimb de experienţă şi cunoaştere a complexităţii problemelor interetnice în comunităţile multiculturale din diferite ţări europene", a declarat Maria Korek.

Preşedintele Asociaţiei Divers a arătat că, prin activităţi practice şi ateliere de creaţie, Academia de Vară oferă participanţilor o înţelegere a valorii diversităţii şi a avantajelor şi provocărilor aferente, astfel încât să determine tinerii să manifeste interes în privinţa protecţiei minorităţilor naţionale.

Academia de Vară ProEtnica va pune accentul atât pe pregătirea teoretică, cât şi pe cea practică prin organizarea de ateliere interactive organizate de cadre universitare şi sesiuni de discuţii, vizite de studiu şi trei zile de practică la Festivalul Intercultural ProEtnica.

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Intercultural "ProEtnica" de la Sighişoara va avea loc în perioada 21-25 august, la eveniment urmând să participe peste 600 de reprezentanţi ai tuturor etniilor din România, plus minoritatea sorabilor din Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel