Nanau, propagandistul lui Tolontan și Voiculescu, a primit peste 1,5 milioane de lei de la stat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a dezvăluit suma cu care statul român a finanțat filmul Colectiv și pe Alexandru Nanau personal. Nanau a refuzat, marți, medalia oferită de Klaus Iohannis.

Cu o săptămână înainte, în prima zi de lucru a anului, Nanau cerea deja  Ministerul Culturii o suplimentare a finanțării cu încă 250.000 de lei pentru filmul său. Ministerul nu a putut să-i ofere decât 150.000 de lei, potrivit unui comunicat al instituției.

Ministerul Culturii explică, într-un comunicat, cum a ajuns Alexandru Nanau pe lista de medalii a președintelui Iohannis.

”Medalia Ordinul Cultural se oferă în baza Legii nr.  8/2003 privind Ordinul Meritul Cultural și Medalia Meritul Cultural, cu modificările și completările ulterioare (...). Regizorul și producătorul Alexander Nanau, a fost propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de către președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, din 15 ianuarie 2021”, se arată în comunicatul ministerului.

Pe 4 ianuarie, Nanău cerea bani în plus de la stat

Ministerul Culturii îi comunică pe 4 ianuarie decizia lui Alexander Nanău, în cadrul întâlnirii solicitate de acesta ministrului culturii, Bogdan Gheorghiu. ”Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie - 31 aprilie 2021, la nivel internaţional, se mai arată în comunicat. Ministerul Culturii, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, se implică activ în realizarea producțiilor cinematografice autohtone și finanțează majoritatea producțiilor românești de film”.

Filmul Colectiv a primit peste 1,5 milioane de lei. Nanău a luat peste 700.000 de lei

Ministerul Culturii susține că ”filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului”.

Tot statul român a finanțat și participarea la festivalurile internaționale pentru producția „Colectiv”. Pentru  participările la festivalurile de la Amsterdam, Toronto și Veneția (în 2019) statul a dat 40.000 lei. În 2020, pentru promovarea filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, statul a dat 100.000 lei. Mai mult, Consiliul de administrație al CNC a decis, prin Hotărârea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. ”Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sumă care include şi costurile de distribuţie”, precizează Ministerul Culturii.

Alexander Nanau a explicat pe Facebook de ce refuză medalia statului român. „Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile instituționale a fost zero”, a scris Alexander Nanau pe Facebook. Se pare că în această postare se referă la anul 2020, în care statul român a dat doar 200.000 de lei pentru reclamă la filmul Colectiv. 

Documentarul în sine este considerat de mulți drept un film de reclamă pentru Cătălin Tolontan și pentru Vlad Voiculescu, ”eroii pozitivi” în viziunea regizorului Nanau. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel