NASA a făcut un alt pas spre MARTE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa: NASA
Sursa: NASA
Calea Lactee este plină de particule subatomice și extrem de energetice care călătoresc prin galaxie la viteze apropiate de viteza luminii.

Calea Lactee este plină de particule subatomice și extrem de energetice care călătoresc prin galaxie la viteze apropiate de viteza luminii, conform Cnet. În timp ce aceste raze cosmice își urmează cursul prin colțul nostru de spațiu, câteodată se lovesc de atmosfera Pământului și produc un „duș" de particule secundare. Datorită atmosferei și câmpurilor magnetice ale planetei noastre, ele nu cauzează mari probleme sănătății oamenilor. Însă, totul este diferit în spațiu.

În spațiu, expunerea la Raze Cosmice Galactice (RCG), cunoscute și sub numele de radiație spațială, poate duce la distrugerea ADN-ului, afectarea creierului și dereglarea funcțiilor biologice normale ale celulelor umane. Cu toate acestea, efectele RCG asupra astronauților sunt încă suficient de necunoscute. Dacă vom călători vreodată mai mult în cosmos sau vom petrece luni de zile pe Lună sau Martie, trebuie să înțelegem cum este corpul uman afectat de aceste raze.

Ce a construit NASA

Așadar, NASA a construit o mașinărie care trage cu raze pline cu particule de înaltă energie pentru a începe să testeze modul în care ne afectează radiațiile spațiale. În noul studiu, publicat în jurnalul PLoS Biology, cercetătorii de la Laboratorul de Radiații Spațiale din cadrul NASA detaliază dezvoltarea și utilizarea primului „simulator RCG" de pe Pământ, care este capabil să recreeze mai precis adevăratele medii iradiate din spațiu.

Razele cosmice sunt create dintr-un amestec de particule energetice precum protoni, hidrură de heliu și ioni mai grei precum carbonul sau fierul. În trecut, cercetătorii au avut capacitatea de a trage cu lasere pline cu particule energetice unul în altul, dar doar pe rând. Însă, din cauza amestecului de particule din RCG, oamenii de știință vor să înțeleagă cum reacționează oamenii atunci când sunt lovite cu toate deodată.

Explicațiile unuia dintre autori

„Folosind modele de medii ale spațiului, fizica radiațiilor și geometria corpului uman, am estimat că numărul de particule și energiile care vor ajunge la organele vitale precum creierul, plămânii și ficatul", a spus cercetătorul specializat pe radiație spațială, Lisa Simonsen.

„Suntem foarte entuziasmați să vedem primele rezultate publicate cândva în decursul acestui an pentru a înțelege efectele combinate ionilor, efectele dozei și eficacitatea contramăsurilor, într-un mediu spațial simulat", a continuat Simonsen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel