NASA, imagine uimitoare cu partea întunecată a Planetei Venus / FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
NASA, imagine uimitoare cu partea întunecată a Planetei Venus / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
NASA, imagine uimitoare cu partea întunecată a Planetei Venus / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
NASA a publicat o imagine uimitoare a Planetei Venus, capturată de o navă spațială pe care au trimis-o pentru a observa Soarele.

Potrivit agenției spațiale, Parker Solar Probe arată faptul că Venus, vecina Pământului, are o strălucire foarte mare. NASA a lansat nava spațială de dimensiuni auto în august 2018, ca prima misiune specială care se apropie de Soare. Agenția speră că sonda ar putea ajuta astronomii să înțeleagă vântul solar și furtunile electromagnetice care pot genera daune pe Pământ, precum întreruperea energiei electrice.

Totuși, de-a lungul timpului, mai multe imagini au circulat pe Facebook și Twitter. Articolul avea o legendă înșelătoare care susținea că imaginile sunt „singura fotografie clară făcută vreodată de pe suprafața lui Venus de nava spațială sovietică Venera 13.”

Deși fotografia a fost făcută oficial de Venera 13, un cercetător american a declarat pentru AFP că a îmbunătățit o imagine monocromă Venus făcută de Venera 13. El a spus că alți internauți au colorat fotografia după aceea.

Venera 13 a fost o sondă spațială din Uniunea Sovietică care a fost trimisă pe Venus la 30 octombrie 1981. A fost prima care a trimis fotografii ale suprafeței lui Venus color.  Cu toate acestea, fotografiile cu suprafața lui Venus sunt rare, mai ales pentru că este dificil să avenusezi un rover în regiune și să-i permiți să rămână pe sol mai mult de câteva ore deoarece atmosfera planetei este foarte fierbinte.

Ce imagine a surprins Parker Solar Probe?

Potrivit NASA, Parker Solar Probe a făcut o imagine incredibilă a lui Venus în data 11 iulie 2020. Astfel, a ajutat cercetătorii să descopere ceva neașteptat despre pământ.

Când oamenii de știință au analizat fotografia făcută de la 7.700 mile (12.300 de km.) distanță de partea întunecată a lui Venus folosind WISPR, au fost șocați când au văzut că Parker Solar Probe a prins mai mult decât credeau.

Potrivit CNet, marginea strălucitoare a pământului reprezintă ceea ce se numește strălucirea nopții, care se formează pe măsură ce atomii de oxigen din atmosferă se recombină și degajă lumină așa cum o fac atunci când sunt pe partea întunecată a planetei.  Angelos Vourlidas, omul de știință al proiectului WISPR de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins, a declarat că se așteaptă să vadă nori. Totuși, camera a surprins direct suprafața planetei Venus.

Oamenii de știință au revenit ulterior pentru a verifica cât de vulnerabil este sistemul la radiațiile infraroșii. Dacă echipamentul este capabil să vadă lungimi de undă în infraroșu apropiat, așa cum pare, atunci poate fi mult mai util decât se anticipase, permițând oamenilor de știință să cerceteze praful din jurul Soarelui și al sistemelor solare înconjurătoare.

Deși este posibil să nu vedeți lungimi de undă suplimentare cu ochiul liber, fotografiile oficiale pot reflecta un mod cu totul nou de a vedea Planeta Venus. În această săptămână, sonda a trecut din nou pe lângă Luceafăr, iar cercetătorii vor procesa datele până la sfârșitul lunii aprilie, informează ScienceTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel