Năsui: Prioritatea noastră este să finanţăm proiectele deja începute
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Sursa: Facebook Claudiu Năsui
Sursa: Facebook Claudiu Năsui
Claudiu Năsui, ministrul economiei : "Prioritatea noastră este să finanţăm proiectele deja începute, pentru că trebuie să ne onorăm angajamentele"

Claudiu Năsui, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, a participat azi, 10 iunie 2021 la evenimentul online "IMM-urile, oxigen pentru România - Ediţia a II-a" organizat de News.ro. În cadrul intervenţiei sale, ministrul Claudiu Năsui a vorbit despre măsurile şi programele gestionate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, menite să sprijine mediul de afaceri, profund afectat de măsurile restrictive impuse de pandemie.

Ministrul Claudiu Năsui a precizat că măsura anunţată la prima ediţie a evenimentului, mutarea baniilor alocaţi Măsurii 3 - granturi pentru investiţii, către Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru, a fost aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri, 09.06.2021. Demnitarul a spus că acest proiect are ca scop corectarea problemelor legate de finanţarea acestor granturi, care au fost lansate fără a fi bugetate adecvat.

"Prioritatea noastră este să finanţăm proiectele deja începute, pentru că trebuie să ne onorăm angajamentele. Un exemplu este Start-up Nation 2018, pentru care abia acum facem plăţile. Încercăm să finanţăm toate măsurile, iar Măsura 3 va fi relansată cu toate CAEN-urile, cu fonduri din REACT - EU", a declarat Claudiu Năsui.

Ce se întâmplă cu schema de ajutor pentru HoReCa



În ceea ce priveşte schema de ajutor pentru HoReCa, demnitarul a subliniat că tot procesul va fi digitalizat, iar firmele care aplică trebuie să pregătească doar patru documente: autorizaţiile din 2019 şi 2020, privind coduri CAEN, un certificat constatator de la ONRC, un certificat al unui auditor sau al unui expert contabil, la alegere, care să certifice provenienţa pe CAEN-uri a cifrei de afaceri şi licenţa, în cazul în care nu se află deja în baza de date a ministerului. Potrivit ministrului, aplicaţia pentru HoReCa, dezvoltată de STS, este în faza de testare, iar după promulgarea legii în Parlament şi aprobarea normelor de implementare, beneficiarii vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat.

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a precizat că îşi doreşte să sprijine exporturile româneşti, iar în acest sens a iniţiat demersuri pentru reforma sistemului de promovare a exporturilor. Acesta a menţionat că urmăreşte creşterea gradului de internaţionalizare a companiilor româneşti, a competitivităţii produselor româneşti pentru export, creşterea gradului de ocupare a forţei de munca în domeniile aferente şi promovarea produselor şi serviciilor româneşti de calitate şi cu valoare adăugată ridicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel