Negocieri dificile în coaliție pe miliardele alocate României. Istvan Jakab: Discuțiile pe PNRR cu Guvernul României continuă
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Istvan Jakab, şeful interimar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a discutat despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), un program european pentru redresarea economiei post-pandemie.

Reamintim că documentul PNRR propus de România a fost criticat de Comisia Europeană. Din câte se pare, bani pentru irigații nu vor fi, iar crearea de autostrăzi nu corespunde obiectivelor acestui proiect. Mai mult, și pentru educație vor fi alocați mult mai puțini bani decât era prevăzut inițial. Totuși, ministrul Cristian Ghinea s-a apărat prin faptul că varianta prezentată în fața oficialilor europeni nu este cea finală, iar eventualele critici sau observații din partea Comisiei Europene sunt normale în această etapă.

Săptămâna următoare premierul Florin Cîțu urmează să se deplaseze săptămâna următoare la Bruxelles.

În cadrul emisiunii „Income” de la Antena 3, Istvan Jakab, şeful interimar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a discutat despre această problemă.

„Comisia lucrează cu statele membre pentru a trimite planurile naționale de redresare și reziliență către Bruxelles. Din acest punct de vedere noi continuăm să lucrăm cu autoritățile naționale. Colegii mei de la Bruxelles lucrează prin întâlniri tehnice aproape zilnice, pe diverse componente.

Varianta finală a planului va fi cea transmisă la Bruxelles pe 31 mai. Nu putem spune că a fost refuzat sau întors. Discuțiile continuă. Discuțiile continuă și pentru că în coaliție bănuiesc că au fost negocieri dificile în care la un moment dat a trebuit să fie redusă anvelopa financiară. Într-adevăr, în PNRR, deși se vehiculează multe cifre, cifra corectă e de 29.2 miliarde de euro”, a precizat Istvan Jakab.

Săptămâna viitoare premierul României se va deplasa la Bruxelles unde va purta discuții inclusiv cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel