Nicu Marcu (ASF), pledoarie pentru pensiile ocupaţionale. Bogdan Chirieac: Soluţie pentru pensiile speciale
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Pensiile ocupaţionale, soluţia pentru pensiile speciale
Pensiile ocupaţionale, soluţia pentru pensiile speciale
Președintele ASF, Nicu Marcu, a explicat în cadrul unui interviu pentru DC News ce înseamnă pensia ocupațională și cum ar putea fi plătită. Bogdan Chirieac a punctat că pensia ocupaţională ar putea fi rezolvarea problemei pensiilor speciale în România. 

"Pentru pensiile ocupaționale puteți să cotizați împreună cu angajatorul, să agreați o cotă, dar în prealabil, am discutat și cu ministrul de Finanțe să existe o deducere pentru a stimula angajatorul dacă contribuie la un sistem de pensii ocupaționale. Și atunci și angajatorul și angajatul pot cotiza. Adică, în afară de Pilonul II și Pilonul trei care este opțional, poate să mai fie un Pilon IV care să cuprindă această zonă de pensii ocupaționale. Stimularea acestui pilon se poate face printr-o deducere fiscală", a explicat președintele ASF. 

"Siguranţa este mult mai mare"

"Eu am avut și am niște diligențe în sensul ăsta pe zone ocupaționale adică, vreau să am în perioada următoare o discuție cu niște reprezentanți ai organizațiilor profesionale spre exemplu din învățământ. Să le explicăm ce înseamnă lucrul acesta, din zona medicală, pentru că pot face și acest pilon și atunci siguranța cetățeanului, în momentul în care iese la pensie este mult mai mare. Adică dacă noi ajungem să-i conștientizăm că pot să-și facă, în afară de Pilonul II care este obligatoriu, opțional III și Pilonul IV, atunci siguranța este mult mai mare", a spus Nicu Marcu. 

Pensiile ocupaţionale, SOLUŢIA pentru pensiile speciale

Prin introducerea pensiei ocupaționale s-ar rezolva și problema mult hulitelor pensii speciale.

"În România este o dispută uriașă vis-a-vis de pensiile speciale, incluzând aici și pensiile de serviciu. Că unii, militarii, spun că noi nu avem pensii speciale ci avem pensii de serviciu, sunt pensii care nu rezultă din contributivitate. În mai multe state occidentale polițiștilor sau militarilor, în timpul activității primesc salariu, este și pensia prin contributivitate reținută acolo, dar separat statul le mai pune niște bani într-un fond, așa cum spuneți dumneavoastră, iar la sfârșit, când ies oamenii la pensie iau pensia pe contribuție și iau pensia asta suplimentară. Și atunci în România s-ar putea rezolva fiindcă pensiile speciale sunt date în baza unei legi politice... 80% din venit și nu din salariu și atunci rezultă pensia mai mare decât salariu", a exemplificat Bogdan Chirieac. 

"Este posibil să fie o pensie ocupațională. Eu știu că multe dintre acestea, cu pensiile speciale, sunt și în țările europene. Uitați-vă nu mai departe de europarlamentari. Europarlamentarii primesc pensie specială și nu mai este nicio problemă", a spus Nicu Marcu.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel