Noi imagini ale găurii negre M87 / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Noi imagini ale găurii negre M87 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Noi imagini ale găurii negre M87 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Telescoapele din întreaga lume s-au unit pentru a realiza noi imagini ale găurii negre M87.

Celebra gaură neagră care a fost fotografiată de Event Horizon Telescope și arătată publicului în 2019 a fost imortalizată din nou.

În prezent, o echipă de oameni de știință a adăugat date de la mai multe telescoape pe mai multe lungimi de undă ale luminii, fiecare dintre acestea dezvăluind caracteristici diferite ale găurii negre M87 și ale jetului de plasmă pe care îl aruncă în spațiu.

„Știam că prima imagine directă a unei găuri negre va fi revoluționară. Dar, pentru a profita la maximum de această imagine remarcabilă, trebuie să știm tot ce putem despre comportamentul găurii negre, observând pe întreg spectrul electromagnetic.”, a spus astronomul Kazuhiro Hada de la Observatorul Național Astronomic din Japonia.

Astronomii cred că câmpul magnetic al găurii negre joacă un rol în acest proces, de expulzare de material. Liniile câmpului magnetic, conform acestei teorii, acționează ca un sincrotron care accelerează materialul înainte de a-l lansa cu o viteză extraordinară. În cazul M87, aceasta este 99% din viteza luminii, iar jetul pe care îl vedem se extinde în spațiu cu aproximativ 5.000 de ani lumină. Lumina pe care o emite se întinde pe întregul spectru electromagnetic, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel