Noii procurori-şefi, numiţi prin decret de preşedinte. Ludovic Orban: Şi Kovesi a primit aviz negativ
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Ludovic Orban gov.ro
Ludovic Orban gov.ro
Crin Bologa, Giorgiana Hosu şi Gabriela Scutea au fost numiţi procurori şefi la principalele instituţii din justiţie, prin decret prezidenţial. Deşi doar Crin Bologa a primit aviz pozitiv din partea CSM, Ludovic Orban a anunţat că are încredere în cei trei. 

„Am să va dau un singur exemplu, doamna Laura Codruța Kovesi a primit aviz negativ și atunci când a fost propusă Procuror General și când a fost propusă la primul aviz procuror șef DNA. Este o procedură. Avizul CSM a fost acordat. CSM este practic instiuția, conform Constiuției, care este implicată în această procedură. Eu consider că propunerile sunt corecte, sunt rezultatul unui proces de selecție obiectiv, unde nu a existat niciun partizanat. Oricine a vrut să candideze, a putut să candideze, selecția s-a făcut pe baza unor criterii obiective, iar numirea lor în funcție pune capăt unor interimate prelungite care au afectat negativ funcționarea instituțiilor din cadrul Ministerului Public. Am încredere că cei numiți, deși nu am fost implicat în niciun fel în această procedură, își vor face treaba", a spus Ludovic Orban conform Mediafax. 

Aşteptări de la noii şefi de parchete

„Să conducă aceste instituții cu profesionalism, în condițiile legii și pe baza obiectivelor care sunt stabilite pentru fiecare instituție în parte".

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.

Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv.

Gabriela Scutea, Crin Bologa și Giorgina Elena Hosu fuseseră audiați într-o ședință a Secției pentru procurori a CSM. Avizele Consiliul sunt consultative. CSM a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidaţi, iar şeful statului urma să decidă dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA şi, respectiv, DIICOT.

Preşedintele României îi poate numi în funcţie pe cei trei după ce primeşte avizele consultative de la CSM, chiar dacă acestea sunt negative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel