Urmărește emisiunea live
'Noile alimente'. Cafea 'sustenabilă', produsă în laborator
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
'Noile alimente'. Cafea 'sustenabilă', produsă în laborator
'Noile alimente'. Cafea 'sustenabilă', produsă în laborator
În contextul în care schimbările climatice ameninţă plantaţiile tradiţionale de cafea, oamenii de ştiinţă din Finlanda au anunţat că au obţinut în laborator, folosind culturi de celule, un sortiment de cafea care are o aromă şi un gust asemănătoare varietăţilor naturale ale acestei plante, informează Reuters.

Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda pare să fi găsit astfel o alternativă sustenabilă pentru a obţine boabe de cafea din culturi de celule plutitoare în bioreactoare umplute cu un mediu nutritiv, folosit în trecut pentru obţinerea unor produse diverse de origine animală şi vegetală.

Tehnologie cu mult potențial

Heikki Aisala, cercetător la VTT şi însărcinat cu evaluarea procesului tehnologic, afirmă că ceştile cu cafea 'celulară' probabil nu ar trece deocamdată testele standard de degustare, însă această tehnologie are mult potenţial pentru o industrie globală a cărei cifră de afaceri însumează mai multe miliarde de dolari.

'Seamănă deja cu cafeaua naturală'

'Desigur, nu este identică în procent de 100%. Are un gust care seamănă cu o combinaţie între mai multe tipuri de cafea. Nu am ajuns încă la obţinerea unei varietăţi comerciale, dar cu siguranţă seamănă deja cu cafeaua naturală în acest moment', a precizat Heikki Aisala.

'O modalitate mai sustenabilă industriei producătoare de de cafea'

Heiko Rischer, şef de echipă la VTT, afirmă că acele culturi de celule folosite în laborator oferă o modalitate mai sustenabilă industriei producătoare de cafea, ţinând cont de faptul că, din cauza cererii mari, ţările alocă suprafeţe tot mai mari pentru culturile de cafea, stimulând astfel defrişările.

Potrivit aceluiaşi cercetător, beneficiile ecologice ale cafelei cultivate în laborator includ utilizarea redusă a pesticidelor şi a substanţelor cu rol de fertilizare, precum şi o nevoie mai mică de a transporta cu vaporul boabele de cafea pe distanţe lungi către ţările cumpărătoare.

'Noile alimente'

În Europa, cafeaua cultivată în laborator va trebui să fie aprobată în categoria 'Noilor alimente' înainte de a putea fi comercializată. Însă vor dori oare pasionaţii de cafea să consume un astfel de sortiment? Satu, o tânără care lucrează ca barman într-o cafenea din Helsinki, crede în această ipoteză.

'Cred că într-o bună zi ne vom îndrepta în această direcţie, pentru că toate sursele de cafea naturală încep să dispară, aşadar va trebui să ne reorientăm... Dacă are un gust bun şi aroma sa este cea de cafea, atunci de ce nu?', a declarat ea, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel