Norvegia acordă compensaţii unui bărbat condamnat pentru spionaj în Rusia
Autor: Ana Vasilescu pe 23 ian, 23:23 | Internațional

Un norvegian condamnat pentru spionaj în Rusia şi eliberat anul trecut în cadrul unui schimb de prizonieri a anunţat joi că guvernul de la Oslo i-a acordat compensaţii, relatează DPA. 

Frode Berg, un fost poliţist de frontieră, a fost arestat de serviciul rus de securitate la Moscova în decembrie 2017 şi condamnat la 14 ani de închisoare pentru spionaj. El a negat că era agent şi a pledat nevinovat la procesul său ce a avut loc la Moscova în aprilie. Norvegia i-a acordat acum lui Berg compensaţii în valoare de 4,3 milioane de coroane (476.000 de dolari), potrivit canalului public NRK.

'Sunt foarte încântat. Este o ofertă de compensaţii foarte generoasă', a declarat Frode Berg pentru NRK. El fusese acuzat că ar fi colectat informaţii despre submarine nucleare ruseşti. Vorbind despre arestarea sa în Rusia, el a declarat reporterilor în noiembrie la întoarcerea sa în Norvegia că o persoană în care avea încredere i-a cerut să-i facă un serviciu, ceea ce el a acceptat fără să se gândească prea mult. Un număr de cinci spioni condamnaţi au fost eliberaţi în noiembrie după un acord între Rusia şi Lituania. Lituania a trimis înapoi în ţara lor de origine doi cetăţeni ruşi, în timp ce Rusia l-a eliberat pe Berg împreună cu doi lituanieni, relatează Agerpres. 

Te-ar putea interesa și ....
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri