Note INFORMATIVE de la Moscova. Rapoarte INCENDIARE despre politicienii de la Chișinău
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Igor Dodon și Maia Sandu
Igor Dodon și Maia Sandu
Încep să apară informații incendiare cu privire la politicienii de la Chișinău. Au fost scoase la iveală mai multe notive informative de la Moscova.

Potrivit unei investigații publicate sâmbătă, 24 octombrie, de RISE Moldova, în „Arhiva lui Cernov”, o scurgere de date din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse, se regăsesc mai multe note operative și rapoarte despre unii dintre actualii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova.

După ce au colectat și analizat informații atât din surse deschise cât surse confidențiale din Moldova, oamenii de la Kremlin au creat zeci de profiluri detaliate ale politicienilor moldoveni, livrate direct administrației Putin.

Care este profilul lui Dodon?

În decembrie 2019, „subdiviziunea moldovenească” a elaborat o notă care se referă președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Comparativ cu caracteristica lui Dodon din 2014, documentul din anul trecut seamănă mai mult cu un catastif al „faptelor bune”.

„19 iunie – într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossia 24” a relevat importanța promovării unei politici externe echilibrate și „revenirea la un dialog normal cu FR”

„18 septembrie – la Chișinău, a avut o întrevedere cu D. Patrușev [fiul secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, ministrul agriculturii al FR – „Досье”] în cadrul căreia a salutat reluarea activității CIG [Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse – „Досье”] și semnarea Procesului verbal al ședinței”, se arată într-una dintre notele informative.

Maia Sandu, văzută ca exponentă a românizării

Angajații din Administrația președintelui rus elaborează referințe atât despre politicienii de stânga, cât și despre cei de dreapta.

Dintr-o notă redactată în a doua jumătate a anului 2015 despre actuala lideră a Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, care candidează la funcția de președinte, putem afla că „în cercurile de experți, aceasta s-a făcut remarcată printr-o orientare pro-occcidentală nedisimulată, conexiuni strânse cu V. Filat și politica de românizare a instituțiilor de învățământ din Moldova pe care a promovat-o”.

„S-a declarat împotriva controlului PDM asupra justiției, Procuraturii și a sistemului judiciar din RM. Are conexiuni strânse cu SUA, participă la activitățile ONG-urilor sponsorizate de americani. În Occident este văzută drept candidatul la funcția de prim-ministru al RM cu cele mai mari perspective”, notau autorii rapoartelor elaborate la Kremlin.

Andrei Năstase, vizat și el de oamenii lui Putin

„A. Năstase este mai tensionat, un pic mai stângaci, vorbește mai răstit și mai agresiv, mereu recurge la de lozinci politice. În același timp se simte că, în cadrul campaniei actuale a prins la curaj și aspiră spre victorie”, potrivit Ziarul de Gardă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel