Note mai mici după contestații, acțiune ILEGALĂ? Un avocat acuză. Apel pe masa lui Weber
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Avocatul Virgil Bărbulescu, din Baroul București, i-a adresat un memoriu Avocatului Poporului, Renate Weber, considerând că nu e corect ca elevii să obțină după contestații note mai mici decât cele inițiale. 

Avocatul Virgil Bărbulescu reclamă Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii nr.4248/13.05.2020, care, la punctul 9, prevede că elevii care depun contestații, scris sau electronic, semnează și declarația tip în care se menționează că au luat la cunoștință că nota acordată după contestație se poate modifica prin creștere sau descreștere, după caz. 

În acest context, conform luju.ro, avocatul Bărbulescu susține că nota după contestație mai mică decât cea dinainte de contestație încalcă un principiu fundamental al dreptului, respectiv interdicția ca situația reclamantului să se agraveze în propria cale de atac. Concret, avocatul se referă la exemplul din instanță în care dacă ataci o hotărâre pronunțată de o instanță, o a doua instanță nu poate pronunța o hotărâre mai gravă decât cea dispusă anterior. 

Semnarea declarației tip menționate este, conform avocatului citat, un abuz de putere al statului în raport cu propriii cetățeni, statul manifestând putere discreționară abuzivă. 

Actele privind organizarea examenelor naționale pot fi atacate în contencios de către oricine este direct afectat, adică de orice elev care se simte nedreptățit. 

În contextul în care recorectarea examenului ar trebui să fie un drept al elevului, acesta nu este de multe ori folosit din cauza riscului ca nota să scadă. Astfel, dacă un elev a reușit examenului, având media peste 6, dar la una dintre materii are o notă de 5, deși conform baremului, ar fi meritat 7, acesta, cel mai probabil, nu va face contestație, de frică să nu pice examenului de Bacalaureat și să fie nevoit să mai susțină proba în toamnă. În aceeași măsură, un elev cu o medie mare, care vrea la o universitate de top, s-ar teme de o eventuală contestație tocmai pentru a nu-i scădea media, chiar și câteva sutimi putând să facă diferența. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel