Noua tulpină de coronavirus. Ștefan Dascălu: Mutațiile schimbă natura proteinelor. Acestea pot reduce eficacitatea vaccinurilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Ștefan Dascălu, doctorand în imunologie la Universitatea Oxford, a adus mai multe explicații legate de noua tulpină de coronavirus și vaccinarea anti-COVID.

Ștefan Dascălu a vorbit despre noua tulpină de coronavirus, după ce au fost exprimate mai multe opinii cu privire la impactul acestor noi tulpini de virus asupra vaccinurilor anti-Covid.

"Aceste proteine pot să reducă eficacitatea vaccinurilor"

"Aceasta ar fi una dintre îngrijorările pe care le avem, ținând cont că mutațiile schimbă natura proteinelor, schimbă conformația lor de la suprafața virusului. Or, dacă aceste proteine sunt implicate în răspunsul nostru imunitar, adică dacă anticorpii noștri țintesc asupra acelor proteine, înseamnă că, dacă ele se schimbă, au acest potențial să reducă eficiența răspunsului nostru imunitar și implicit eficacitatea vaccinurilor, care până la urmă asta fac – ne dezvoltă răspunsul imunitar fără ca noi să suferim boala.

Din fericire pentru noi, s-au făcut studii, cel puțin pentru această nouă tulpină din Regatul Unit, față de care, aparent, vaccinul este eficient. Nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere și chiar și alte tulpini la care se bănuiește că ar fi o potențială reducere în eficacitatea vaccinului, chiar și la acelea nu dispare.

Să ne gândim că, totuși, acea mutație nu schimbă în totalitate proteina respectivă, ci o face puțin diferită sau poate chiar puțin mai mult, dar în totalitate răspunsul nostru imunitar țintește asupra multor componente din acea proteină. Așadar, o reactivitate tot va exista. Poate nu va fi de 90 – 95%. Ea va fi mai scăzută. Să spunem de 70 – 80%, care tot este bună", a explicat Ștefan Dascălu pentru rfi.ro.

"Mutațiile respective sunt un punct de îngrijorare"

"Principalul obiectiv în momentul de față este, prin vaccinare, în primul rând nu să blocăm transmisia – până la momentul acela va dura foarte mult. Să ne gândim că, până sunt imunizați suficienți oameni, nu putem discuta despre acest lucru. În schimb, putem discuta despre reducerea numărului de cazuri severe și de spitalizări, lucru pe care îl fac vaccinurile chiar de la prima doză.

Din acest punct de vedere, mutațiile respective sunt un punct de îngrijorare. Până la urmă, din acest motiv le și urmărim. Să vedem ce se petrece, cum pot influența fie desfășurarea bolii, fie transmisibilitatea și, implicit, cum putem lupta mai bine cu ele dacă apar, iar aici intervine și vaccinarea", a mai spus Ștefan Dascălu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel