Noua Zeelandă și-ar putea schimba numele. Partidul maorilor cere revenirea la denumirea dinaintea venirii colonialiștilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Noua Zeelandă și-ar putea schimba numele. Partidul maorilor cere revenirea la denumirea dinaintea venirii colonialiștilor   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Noua Zeelandă și-ar putea schimba numele. Partidul maorilor cere revenirea la denumirea dinaintea venirii colonialiștilor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
În Noua Zeelandă a fost lansată o petiție pentru revenirea la denumirea dinaintea sosirii colonialiștilor.

Partidul maorilor a lansat o petiţie pentru ca Parlamentul de la Wellington să restabilească numele original al țării în următorii cinci ani.

Petiția a fost lansată de cei doi lideri ai partidului maori, Rawiri Waititi şi Debbie Ngarewa-Packer. Partidul vrea ca țara să se numească „Aotearoa”, aşa cum a fost numit arhipelagul înainte de sosirea colonialiştilor.

„Suntem Aotearoa. Este un nume care va unifica naţiunea noastră, în loc să o împartă. Noua Zeelandă este un termen olandez şi chiar olandezii şi-au schimbat numele în Ţările de Jos”, au argumentat liderii partidului maori, Rawiei Waititi şi Debbie Ngarewa-Packer, potrivit The Guardian.

Partidul de dreapta se opune acestei schimbări

„Aotearoa” este de fapt un termen deja răspândit în rândul populaţiei, aşa cum a recunoscut premierul Jacinda Ardern cu ceva timp în urmă, adăugând totuşi că schimbarea numelui „nu este ceva pe care guvernul l-a luat în considerare”, luptându-se cu alte priorităţi.

„Aud din ce în ce mai des folosirea Aotearoa, iar acesta este un lucru bun”, a spus şeful guvernului.

Cu toate acestea, partidul de dreapta se opune puternic acestei schimbări. Astăzi, doar 15% din populaţia din Noua Zeelandă susţine că aparţine grupului etnic maori, dar în ultimii ani cultura tradiţională se confruntă cu o renaştere.  În februarie, ţara a recunoscut „Matariki”, Anul Nou Maori, ca o sărbătoare naţională.

Diferite expresii în limba maori au devenit obişnuite şi tot mai mulţi oameni decid să studieze limba maternă. Premierul a estimat că, până în 2040, maori va fi vorbită de cel puţin un milion de oameni, scrie Descopera.

Moment jenant pentru o ministră din Noua Zeelandă. În timpul unui interviu, fiul acesteia râdea de forma ciudată a unui morcov

Carmel Sepuloni, ministrul dezvoltării sociale din Noua Zeelandă, făcea un interviu Zoom live la Radio Samoa. La un moment dat, fiu acesteia a intrat pe ușă, ținând un morcov de formă ciudată pe care aparent îl găsise printre alimente.

Tânărul părea foarte amuzat de forma morcovului, iar ministra s-a simțit foarte stânjenită.

După incident, ministrul a scris pe Twitter: „Momentul acela în care ții un interviu live prin Zoom și fiul tău intră în cameră râzând și ținând în mână un morcov deformat, asemănător cu o parte a corpului masculin. Da, acum râd de asta, dar la momentul respectiv nu!”, a scris ministra (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel