Noul coronavirus - epidemie sau pandemie? Alertă la nivel mondial!
Autor: Scutaru Cristina pe 24 feb, 11:04 | Sanatate

Toată lumea se întreabă dacă suntem în pragul unei pandemii din cauza noului coronavirus.

Care este diferența dintre epidemie și pandemie? Epidemia este extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune etc. Lucrurile devin foarte grave atunci când vorbim despre pandemie. 

Dacă o epidemie se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând într-un timp relativ scurt toată populația dintr-o țară, din mai multe țări sau chiar din continente întregi, aceasta poartă demumirea de pandemie. Așadar, până în prezent, nu se poate vorbi despre pandemie.

Epidemia de coronavirus 2019-nCoV, cunoscut și sub denumirea de coronavirus Wuhan, focar de pneumonie chineză sau pneumonie Wuhan a început pe 12 decembrie 2019 în centrul orașului Wuhan, China, atunci când a apărut un grup de persoane cu pneumonie de cauză necunoscută, a fost legat în principal de proprietarii de tarabe care lucrau la piața de pește Huanan, care vindeau și animale vii. Ulterior, oamenii de știință chinezi au izolat un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV, care s-a dovedit a fi cel puțin 70% similar în secvența genelor SARS-CoV.

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri