Caz șocant în Botoșani. O adolescentă de 17 ani a ajuns la spital cu ruptură de esofag, după ce a vrut să bea must. Se pare că din cauza presiunii create în urma fermentării, când fata a desfăcut dopul sticlei cu must, lichidul a ieşit cu o presiune foarte mare, iar jetul i-a provocat leziuni la nivelul gâtului. Fata a fost dusă de urgență la spital, iar medicii au decis transferul său la Spitalul de Copii ”Sf. Maria” din Iași, scrie Bzi.ro.
"Pacienta a suferit o ruptură de esofag, cu pneumomediastin. A fost stabilizată, ulterior fiind transportată la Iaşi, sub supraveghere medicală, pentru tratament într-o clinică de specialitate.", a precizat medicul Eduard Gurău, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani.
Pneumomediastinul reprezintă o infiltraţie de aer în ţesuturile mediastinului ca urmare a unei rupturi a alveolelor pulmonare. Un pneumomediastin se manifestă printr-o durere toracică centrală și jenă respiratorie, precum și printr-un emfizem subcutanat la baza gâtului (trecerea aerului în țesuturile subcutanate), dând o senzație de trosnet la palpare. Tratamentul trebuie să fie întreprins de urgență și vizează tratarea simptomelor bolii (asistare respiratorie), uneori reparația chirurgicală a leziunilor, potrivit sfatulmedicului.ro.
Căzuți în beci lângă butoiul care fermenta. O persoană a decedat. Pompierii: Câteva minute pot fi fatale
Pompierii militari din cadrul ISU Prahova au fost solicitați în urmă cu o săptămână să intervină pentru a scoate două persoane căzute într-un beci, în care se aflau mai multe fructe la fermentat. La fața locului au găsit un bărbat în vârstă de 80 de ani în stop cardio respirator, dar și o femeie în vârstă de aproximativ 75 de ani. În ciuda eforturilor depuse de medici, femeia a fost declarată decedată, iar bărbatul a fost transportat la spital cu un echipaj de ambulanță.
”Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării tulburelului. Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol. Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal.
Pentru a evita tragediile, îndemnul nostru este ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective”, sunt recomandările reprezentanților ISU Prahova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"