Urmărește emisiunea live
O lansare diplomatică: ”Jurnal de pandemie” de Octavian Hoandră - VIDEO
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Joi, 24 septembrie 2020, la Clubul Diplomatic din București, Editura Școala Ardeleană din Cluj a lansat ”Jurnal de pandemie”, scris de cunoscutul jurnalist și scriitor Octavian Hoandră. 

”Din când în când, neo-cioranianul Tavi Hoandră după ce spune că fiecare om ascunde o mică minune,  dar și o dramă, este devastat de dorința oamenilor de a supraveghea și căutarea forței de a pedepsi. Citesc și de la pagină am sentimentul de generație, pe care îl am foarte rar. Simt același eșec pe care îl descrie și Tavi în jurnalul său în niște însemnări pe care ieri le-am descoperit într-un caiet galben și care cred că le-am pus și eu într-o carte despre noua sclavie.”, a notat despre ”Jurnal de pandemie” sociologul clujean Vasile Dâncu.

Jurnal pentru oamenii „cuminţi“ din România

"Ştiu povestea premergătoare începerii acestui jurnal. Octavian Hoandră fusese alungat de la Realitatea TV, devenită Realitatea Plus, cu două zile înainte de declanşarea stării de urgenţă. Ultima lui emisiune a fost sâmbătă, pe 14 martie. Am participat, îi confirmasem că vin. M-a sunat la prânz, i-am spus că sigur voi participa, avea în voce ceva straniu, ca de sfârşit de lume. Nu era speriat, dar, în acea zi, părea un om ţinut cu capul în apă, invitat să se exprime. „Ai toată libertatea, nu mai bolborosi“ – şi, din nou, o scufundare a capului în apă. Nu-mi dădeam seama ce se întâmplă, dacă o anumită nemulţumire a lui Octavian Hoandră este provocată de epidemie sau, la mijloc, este altceva.

Am ajuns, sâmbătă seara, pe 14 martie, la Realitatea Plus, şi l-am văzut pe Octavian Hoandră ]n studio. Era tensionat. Emisiunea avea în două părţi, în prima discuta cu analistul economic Petrişor Peiu despre cum România îşi dă pe nimic resursele naturale şi cum, de fapt, nu mai avem o economie care să fie în stare să exporte, să aducă bani la buget. A urmat şi partea a doua şi tot nu înţelegeam ce-a păţit Tavi, cum îi spunem noi când eram în pauze publicitare, la o ţigară. Mi se părea că îi pierise ironia, părea că stă cu un bolovan pe umeri şi abia respiră. Duminică, a doua zi, am înţeles. Emisiunea sa, „Realitatea românească“, fusese suprimată din grila de programe a postului. Avusese loc o decapitare executată peste noapte, de fapt, în zori, în acele clipe cînd te fură somnul oricât de viteaz ai dori să fii. E momentul în care se fac evacurările din pieţe, când se duc protestatarii în dube. Acum mulţi, mulţi ani, cînd grevele feroviarilor erau numeroase, am văzut cum jandarmii au eliberat linia, la Paşcani, unde era un nod feroviar. Au aşteptat să treacă noaptea, să obosească muncitorii ceferişti şi i-au împins de pe linie în 10 minute. Probabil că „execuţia“ lui Octavian Hoandră a durat mult mai puţin, nu era nevoie de explicaţii, doar un anunţ sec, „s-a modificat grila, vă mulţumim“. Am dubii că i-au mulţumit, dar îmi place să cred că urma aceea firavă de bună-creştere s-a păstrat.", a scris Ovidiu Şimonca, pentru agenţiadecarte.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel