O monedă rară, cumpărată pentru 1 milion de lire sterline
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Moş Crăciun fără voie. O bancă a distribuit din greşeală 130 de milioane de lire în conturile clienților. Și-au primit salariile de două ori
Moş Crăciun fără voie. O bancă a distribuit din greşeală 130 de milioane de lire în conturile clienților. Și-au primit salariile de două ori
O monedă extrem de rară, din aur, a fost cumpărată pentru suma de un milion de lire sterline. 

O monedă rară din 1937 cu efigia regelui Edward al VIII-lea a fost achiziţionată de un colecţionar pentru suma de 1 milion de lire sterline, devenind cea mai scumpă monedă britanică achiziţionată vreodată, transmite vineri Reuters, relatează Agerpres.

Această monedă face parte dintr-o emisiune limitată de 6 monede bătute de compania Royal Mint (compania de stat care bate monedele în Regatul Unit) în anul 1936, când Edward a urcat pe tronul Marii Britanii şi urmau să fie bătute în serie mare, pentru a fi introduse în circulaţie, de la 1 ianuarie 1937.

Regele Edward al VIII-lea

Regele Edward al VIII-lea a abdicat însă în decembrie 1936, preferând să se căsătorească cu Wallis Simpson, o americancă divorţată, iar monedele cu efigia sa nu au mai fost bătute în serie pentru a fi introduse în circulaţie. Astfel, aceste monede sunt extrem de rare în prezent şi sunt foarte căutate de pasionaţii de numismatică.

O altă caracteristică a acestei monede este că îl prezintă pe Edward al VIII-lea din profil, dinspre partea stângă, aşa cum a solicitat monarhul care a încălcat astfel tradiţia ca efigia fiecărui nou monarh să fie îndreptată în direcţia opusă faţă de predecesorul său.

Moneda este un "sovereign"

Moneda este un "sovereign" (suveran) - un tip de monedă din aur cu valoarea nominală de 1 liră sterlină. Turnată din aur de 22 de carate, ea este puţin mai mică şi mai uşoară decât monedele moderne de 1 liră, măsurând 22 de milimetri în diametru şi cântărind 7,98 grame.

"Această monedă este una dintre cele mai rare şi mai râvnite monede de către colecţionari, aşa că nu este nicio surpriză că a fost vândută pentru o sumă record", a declarat Rebecca Morgan, reprezentantă a companiei Royal Mint ce a fost înfiinţată în urmă cu peste 1 mileniu.

Dintre cele 6 astfel de monede, patru sunt expuse în muzee, iar două se află în proprietate privată. Existenţa lor nici măcar nu a fost cunoscută de către numismaţi până în 1970, acestea nefiind incluse în colecţiile muzeului Royal Mint din cauza sensibilităţii subiectului privind abdicarea lui Edward.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel