O țară din Europa care le cere cetățenilor să arunce telefoanele produse în China. "Scăpați de ele cât mai repede"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O țară din Europa care le cere cetățenilor să arunce telefoanele produse în China / Foto: Pixabay
O țară din Europa care le cere cetățenilor să arunce telefoanele produse în China / Foto: Pixabay
O țară din Europa care le cere cetățenilor să arunce telefoanele produse în China. Află în articol de ce.

Lituanienii ar trebui să arunce telefoanele produse în China și să evite să cumpere altele noi, a avertizat Ministerul Apărării de la Vilnius, scrie BBC.

Centrului Național de Securitate Cibernetică a testat telefoanele mobile 5G de la producătorii chinezi și ar fi descoperit că un model Xiaomi avea un soft de cenzură instalat, iar un telefon Huawei prezenta probleme de securitate.

“Recomandarea noastră este să nu cumpărați telefoane chineze și să scăpați de cele pe care le aveți cât mai repede posibil”, a transmis adjunctul ministrului Apărării, Margiris Abukevicius.

Ce au descoperit lituanienii

Lituanienii ar fi descoperit că telefonul emblematic Xiaomi Mi 10T 5G are software care ar putea detecta și cenzura termeni, inclusiv „Tibet liber”, „Trăiască independența Taiwanului” sau „mișcarea democrației”, se arată în raport.

Sunt 449 de termeni care pot fi cenzurați de sistemele Xiaomi și de browser-ul preinstalat. În Europa, sistemele de cenzură au fost dezactivate pentru aceste modele, dar potrivit raportului lituanienilor pot fi activate de la distanță în orice moment. În plus, potrivit raportului din Lituania, telefonul Xiaomi Mi 10T 5G transfera informații criptate privind utilizarea datelor mobile către un server din Singapore.

„Acest lucru este important nu numai pentru Lituania, ci și pentru toate țările care utilizează echipamente Xiaomi.”, au spus reprezentanții Centrului Național de Securitate Cibernetică din Lituania.

Producătorul de smartphone-uri a crescut în popularitate în ultima vreme, oferind modelele accesibile, înregistrând o creștere cu 64% a veniturilor în al doilea trimestru al anului comparativ cu anul precedent.

Ce spun reprezentanții Xiaomi

Xiaomi susține însă că nu cenzurează activitatea utilizatorilor săi. 

„Dispozitivele Xiaomi nu cenzurează conversațiile utilizatorilor săi.”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Xiaomi.

„Xiaomi nu a restricționat și nu va bloca niciodată și nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor noștri de smartphone-uri, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe web sau utilizarea software-ului.”, a mai spus aceasta.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel