O tehnologie revoluționară a transformat gândurile unui bărbat paralizat în cuvinte scrise pe un ecran / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
O tehnologie revoluționară a transformat gândurile unui bărbat paralizat în cuvinte scrise pe un ecran / Sursă foto: Captură YouTube
O tehnologie revoluționară a transformat gândurile unui bărbat paralizat în cuvinte scrise pe un ecran / Sursă foto: Captură YouTube
Un bărbat paralizat a reușit să își scrie gândurile cu ajutorul unui soft dezvoltat de oamenii de știință.

Oamenii de știință au dezvoltat un implant neural care a fost capabil să citească gândurile unui bărbat paralizat și să le transforme în cuvinte scrise, astfel oferindu-i o nouă cale de comunicare după ce și-a pierdut abilitatea de a vorbi.

„Nu ne-am imaginat niciodată că vom ajunge aici”, a spus Melanie Fried-Oken, neurolog la Universitatea de Știință și Sănătate din Oregon, care nu a participat la cercetări.

Tot ce a trebuit să facă pacientul, cunoscut drept Pancho, a fost să încerce să vorbească, iar sistemul i-a detectat intenția, i-a descifrat gândurile și le-a transforme în cuvinte scrise pe un ecran, potrivit cercetărilor publicate în New England Journal of Medicine.

„Să demonstrezi faptul că pot descifra limbajul de pe urma semnalelor electrice în regiunea din creier implicată în procesul vorbirii este revoluționar”, a adăugat Fried-Oken.

„Sfântul Graal” în domeniul cercetării legate de interfața creier-computer

Reușita este de-a dreptul șocantă. Bărbatul paralizat nu a reușit doar să comunice clar fără să rostească un singur cuvânt, dar cercetătorii nici măcar nu erau sigur dacă Pancho mai are capabil să comunice înainte de acest studiu. Descoperirea este considerată „Sfântul Graal” în domeniul cercetării legate de interfața creier-computer.

„Acea regiunea din creier ar fi putut să fie în stare latentă, iar noi pur și simplu nu am știut dacă se va trezi astfel încât el să poată vorbi din nou”, a precizat Edward Chang, autor coordonator al studiului și director de chirurgie neurologică la Universitatea din California, San Francisco.

„Să nu poți comunica cu nimeni este devastator”

Pentru moment, sistemul rămâne imperfect. Algoritmul care decodifică gândurile pacientului a ghicit cuvânt corect în aproximativ jumătate din 9.000 de încercări. Însă, acel număr a explodat atunci când Pancho a recitat propoziții care erau deja scrise pe ecran. În afară de asta, atât cuvintele individuale cât și propozițiile complete au devenit tot mai precise mulțumită unui funcții de autocorectare care a fost adăugată la algoritm, scrie Futurism.

Folosind tehnologia pentru a vorbi cu jurnaliștii, Pancho a spus că sistemul este „o experiență care i-a schimbat viața”. „Vreau doar să, nu știu, să am parte de ceva bun, pentru că medicii mi-au spus mereu că nu mai am șanse să mă fac bine”, a spus pacientul.

„Să nu poți comunica cu nimeni, să nu poți să ai o conservație normală și să te exprimi în orice fel, este devastator. Este foarte greu să trăiești așa”, a adăugat Pancho, precizează Descopera.

Studiu Harvard: Un bărbat paralizat a scris cuvinte cu ajutorul minții

În urmă cu două luni, un studiu similar de „citire a minții” i-a permis unui bărbat paralizat să scrie doar cu gândul.

Conform The Sun, dispozitivul impresionant constă în două implanturi cerebrale care pot citi activitățile și semnalele electrice ale creierului. Acestea au fost învățate să se uite specific după semnalele pe care le produce creierul atunci când ne imaginăm că scriem cu pixul. Un algoritm de computer este folosit la final pentru a interpreta aceste semnale.

Astfel, oamenii care se gândesc că scriu cu un pix imaginar pot să-și transpună gândurile în cuvinte care apar pe un ecran. Videoclipul oamenilor de știință arată cum un bărbat de 65 de ani care este paralizat de la gât în jos a putut să își transpună gândurile în cuvinte (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel