Oamenii de știință au arătat că papagalul gri african își ajută necondiționat semenii
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Cercetătorii au arătat abilitatea papagalului gri african de a își ajuta atât semenii, cât și străinii.

Oamenii și maimuțele mari sunt notorii pentru că își ajută semenii sau chiar străinii, însă și unele păsări dau dovezi de comportament asemănător, conform Agerpres.

O echipă de cercetători a descoperit, în urma unui studiu din Germania, că unele păsări, mai ales papagalul gri african, sunt și ele săritoare.

Ajutor fără beneficii

„Am descoperit că papagalul gri african ajută voluntar şi spontan papagalii familiari pentru a atinge un obiectiv, fără a avea un beneficiu imediat evident", a declarat Désirée Brucks, coautoare a studiului, de la Institutul Max Planck pentru Ornitologie din Germania.

Papagalii, precum ciorile, au creiere mari în raport cu mărimea corpului lor și posedă abilități de rezolvare a problemelor. Din acest motiv, acest tip de viețuitoare se numesc și „maimuțe înaripate".

Ciorile, deștepte, dar egoiste

Cu toate acestea, studiile anterioare au arătat că, în ciuda inteligenței, ciorile nu sunt solidare. De aceea, studiul s-a întrebat dacă acest lucru este valabil și pentru papagali.

„În mod remarcabil, exemplarele de papagal gri african au fost intrinsec motivate să ajute, chiar dacă celălalt individ nu era prietenul lor, aşa că s-au comportat într-un mod foarte prosocial", a spus Brucks.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel