Oamenii de știință au transformat apa în...AUR
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Oamenii de știință din Praga au reușit să transforme apa în metal. 

Într-un experiment ce pune la încercare și cele mai luminate minți, oamenii de știință au transformat apa purificată în metal pentru câteva secunde, lichidul având astfel proprietatea de a fi conductor de electricitate, scrie Live Science

Apa nefiltrată are proprietatea de a fi conductor de electricitate, ceea ce înseamnă că electronii cu sarcină negativă pot călători între molecule. Acest lucru se datorează faptului că apa nefiltrată conține săruri, conform unor informații ale noului studiu. Apa purificată, spre deosebire, conține doar molecule de apă, având proprietăți diferite. 

Teoretic, dacă este aplicată destulă presiune asupra apei pure, moleculele de apă s-ar comprima între ele, iar inelul exterior al fiecărui atom s-ar suprapune. În acest caz, electronii ar călători liberi între fiecare moleculă și ar transforma, tehnic, apa în metal. 

Presiunea enormă poate transforma apa în metal

Singura problemă pusă de acest experiment este presiunea necesară pentru a transforma apa în metal. Ar fi, astfel, nevoie de 15 milioane de atmosfere de presiune, spune autorul studiului, Pavel Jungwirth, un chimist și fizician al Academiei Cehe de Științe din Praga. Din acest motiv, geofizicienii consideră că metalele provenite din apă ar putea exista în interiorul planetelor precum Jupiter, Neptun sau Uranus. 

Metalele alcaline au oferit răspunsul

Pentru a evita o astfel de problemă, oamenii de știință, alături de Jungwirth, și-au pus problema dacă nu ar exista alte metode de a crea efectul presiunii. Aceștia au decis să folosească metale alcaline, care includ elemente precum sodiul, potasiul. Metalele alcaline pot exploda când fac contact cu apa, iar Jungwirth a mai studiat acest fenomen în trecut. În noul experiment, cercetătorii au pus problema evitării exploziei, care le-ar permite astfel să transfere electroni ai metalelor alcaline și astfel să folosească acei electroni pentru a transforma apa în metal. 

„Studiul nostru demonstrează nu numai că apa metalică poate fi produsă pe pământ, dar de asemenea caracterizează proprietățile spectroscopice asociate cu luciul auriu al apei. Se poate observa tranziția al apă metalică cu ochiul liber. A fost uimitor, ca atunci când ai descoperi un nou element”, a scris autorul studiului, Robert Seidel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel