Oamenii rămân UIMIȚI când o văd. ”În istorie nu s-a pus problema ca o femeie să facă aşa ceva”
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
În Biserica Neagră din Braşov, una dintre atracțiile turistice ale orașului, slujbele sunt oficiate şi de o femeie. Adriana Florea a învins toate prejudecăţile şi obstacolele.

Adriana Florea a învins toate prejudecăţile şi obstacolele, inclusiv faptul că în limba română nu există un cuvânt pentru femeile-preot. A fost hirotonisită acum şase ani, o raritate pentru lumea religioasă din România.

Ea a crescut într-o familie ortodoxă. A mers la şcoala germană din Mediaş, iar la 18 ani a intrat în Biserica Evanghelică. A făcut Teologia la Sibiu, iar doi ani a studiat la Roma şi Munchen.

„Uneori, oamenii sunt puţin uimiţi să vadă, mai ales când nu cunosc, că există această posibilitate. Mai ales la căsătoriile mixte, partea neevanghelică din familie nu cunoaşte existenţa femeilor preot şi atunci sunt surprinşi la început”, spune Adriana Florea.

Poate la fel de surprinzător e faptul că în limba română nu există echivalentul feminin al cuvântului preot.

„Fiind femeie, doresc să mi se adreseze cu preoteasă, adică doamna preoteasă, doar că eu la început încercam să îi corectez pe oameni că nu vreau să existe confuzia că aş fi soţia preotului şi nu preot eu însămi şi prefer să mi se spună preot”, a povestit ea.

Întrebată dacă s-a simţit vreodată discriminată, Adriana Florea răspunde: „Uneori da. În anumite cercuri ecumenice, deşi poate acolo ne aşteptam să existe toleranţă, am regăsit reticienţa de a fi tratată de anumiţi preoţi la acelaşi nivel ca şi ei”.

De înţeles, deci, şi reticenţa unora dintre credincioşi.

„Sunt de religie ortodoxă, chiar nu am văzut niciodată şi e prima dată când aud. Dar nu ştiu cum s-ar potrivi în contextul Noului Testament, Vechiului Testament. În istorie nu s-a pus problema ca o femeie să facă aşa ceva”, a spus o turistă, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel