Oana Florea, reacție DURĂ despre starea de URGENȚĂ. Votul din Parlament pune frână liberalilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Deputatul Oana Florea a scris pe rețelele de socializare un mesaj dur în ceea ce privește stare de urgență din România, impusă de pandemia de COVID-19. 

"Atât timp cât nu este instaurată o dictatură, STAREA DE URGENȚĂ nu presupune ca noi să stăm închiși în case în întuneric informațional, ci în transparență administrativă și decizională. Ce vedem noi, în schimb, de o lună? Că se fură păduri întregi, că prețurile sunt speculate artificial, angajații rămân pe drumuri, medicii sunt lăsați să moară, în vreme ce Guvernul Orban este ocupat să facă achiziții dubioase, alimentând clientela politică din banii românilor și făcând pariuri pe sănătatea lor.

Cum încă Parlamentul funcționează (deși Președintele ar fi vrut să îl dizolve) și este suveran, în ședința de azi am aprobat continuarea stării de urgență cu mai multe condiții legitime. Pentru că cineva trebuie să îndrepte lucrurile după nepricepuții liberali", a scris Oana Florea pe pagina de Facebook.

Guvernul, obligat să prezinte Parlamentului un raport cu măsurile adoptate

"Astfel, de aici înainte, orice măsură vor lua va trebui temeinic motivată și adoptată doar prin acte cu putere de lege. Nu se mai pot ascunde după ordine mascate, tonuri imperative și amenințări superioare. Oamenii trebuie să înțeleagă toate măsurile care se iau și de ce se impun anumite restricții ale propriilor lor drepturi. În acest fel, Guvernului îi va fi mai greu să ia măsuri greșite, în pripă sau nefundamentate. Nevoia motivării îi va ajuta să gândească măsuri coerente și să nu mai pună la încercare nervii și sănătatea românilor.

Apoi, pe perioada stării de urgență, la fiecare 7 zile, Guvernul va fi obligat să prezinte Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat. Pentru că Guvernul trebuie să își amintească faptul că răspunde politic pentru întreaga sa activitate în fața forului legislativ", a completat.

Obligațiile Guvernului după starea de urgență

"În plus, în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va trebui să vină în Parlament cu un raport asupra tuturor măsurilor adoptate în această perioadă și a conformității acestora cu legislația în vigoare. De asemenea, în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgență şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate. Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii publici și cât de legal s-au făcut achizițiile "de urgență".

Toate acestea pentru că rolul Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării, este să constituie pe durata acțiunii de urgență o garanție împotriva oricăror excese sau abuzuri comise de autoritățile împuternicite să adopte măsuri excepționale în această perioadă", a mai scris ea.

Atât timp cât nu este instaurată o dictatură, STAREA DE URGENȚĂ nu presupune ca noi să stăm închiși în case în întuneric...

Publicată de Oana Florea pe Joi, 16 aprilie 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel