Oftalmia simpatică (cum poate afecta un ochi “prost” ochiul bun)
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ce este oftalmia simpatică? O boală gravă, după cum explică medicul oftalmolog Monica Pop.

”Este o afectiune deosebit de grava, care apare la ochiul SANATOS dupa ce ochiul congener (celalalt) a suferit un traumatism perforant (plagi perforante, intepaturi, interventii chirurgicale nereusite, corpi straini endo-oculari etc).

Poate surveni rapid dupa traumatismul perforant al celuilalt ochi sau in timp, acesta mergand pana la ani si chiar zeci de ani. Apare in urma unui proces inflamator acut al ochiului traumatizat, afectand deci OCHIUL SANATOS. Etiologia este de natura necunoscuta, dar cu mare probabilitate este vorba de o boala autoimuna, generate de procesul de distructie uveala. Cand aceasta afectiune ataca ochiul sanatos, evolutia sa imita evolutia ochiului traumatizat, dar este de obicei mai grava decat la acesta.

Simptome:

–          Aparitia FOTOFOBIEI la ochiul bun

–          LACRIMARE

–          HIPEREMIE (inrosire)

–          SEMNE IRIDOCILIARE

–          SCADEREA VEDERII la ochiul bun

Fara tratament rapid si eficient, se produce pierderea vederii sau chiar si a globului ocular ca entitate anatomica. In perioada in care nu exista tratament cu corticosteroizi sau ciclosporine, acesti pacienti ramaneau definitiv fara vedere.

Pentru a se preintampina aparitia acestei foarte grave afectiuni, este obligatoriu tratamentul corect al ochiului traumatizat, atat chirurgical cat si medical. In situatia in care ochiul traumatizat a pierdut simtul de lumina si este hipoton, rosu, lacrimos, dureros, daca nu se linisteste sub tratament antiinflamator local si general, trebuie procedat la evisceratia acestuia (urmat de protezarea cavitatii).

Prelungirea unei perioade de inflamatie acuta a ochiului traumatizat, care a pierdut vederea, e rosu, moale, lacrimeaza, doare, conduce de obicei cu pasi mari catre oftalmia simpatica. Boala foarte grava si de temut.

Daca oftalmia apare pe ochiul sanatos in situatia in care ochiul traumatizat a pastrat o parte din acuitatea vizuala, se incearca un tratament asociat cu cortizon si imunosupresoare. Este o urgenta oftalmologica”, a scris Monica Pop pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel