Olga Simionescu, ce nu s-a spus despre ”halatele albe” în pandemie
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Prof dr Olga Simionescu. Foto: DC News
Prof dr Olga Simionescu. Foto: DC News
Prof. dr. Olga Simionescu, cunoscut medic primar dermatolog, a transmis un mesaj ferm despre „halatele albe” în plină criză medicală.

Corb la corb nu-și scoate ochii, mă gratulează unu' pe fb și mă-nfioară râsu-i gros și privirea-i lucitoare. Pe retină mi se perindă imaginea celor 400 de Halate Albe (asistenți, medici, infirmiere) infectate deja cu #SARSCO-V2; revăd instant demisiile în bloc ale celorlalți, prin țară. Suceava e un exemplu că cei căzuți bolnavi nu-i mai pot îngriji pe alții sănătoși, presupunând că ar avea cu ce s-o facă, dragi domni importanți în costume exclusiviste! V-a trecut prin căpșor să le luați licența și să le dați nana în mijlocul clasei a III-a B, dar vă e greu s-o faceți, noi știm! Dați bine însă pe TV, sunt fană!

În calitate de corb (omnivor și negru), îi mulțumesc din nou tipului că-și pierde timpul cu mine. Noi halim oamenii, suntem mici, negri și urâți.

Adevărul e că o să țin până la moarte cu Halatele Albe, căci sunt de-a lor. Să fii medic e o vocație și presupune un sacrificiu personal. Înveți până crapi de la 16 ani și treaba nu se mai termină, fiindcă medicina se schimbă mereu. Nu te plimbi sub clar de lună după furtuna pubertară, că te-așteaptă căile ascendențe și descendente ale sensibilității și cuvinte cu multe litere care-ți îmbârligă limba-n gură. Lași mâna în mână până ajungi la 40 de primăveri și te crezi că ești în clasa a XI-a D.

Un prieten bun mi-a reproșat odată că am avut norocul unei familii iubitoare care mi-a dat mâncare, meditații la greu și sprijin necondiționat. El este un self made man, legendă în domeniul lui și cu principii care-l fac să se numere forever printre cei din viață mea. Nu am avut niciodată curajul să-i spun că am încetat demult să mă scuz pentru norocul meu.

Vă spun însă că medicii sunt neînfricați și pricepuți, că nu leșină în fața cadavrului, și nici atunci când trebuie să-i explice pacientului cum i s-au mărit metastazele. Că stau nopțile cu cărțile în brațe, fiindcă nu toți au învățat pe smartphonuri, că unii sunt poate de modă veche. Că sunt ursuzi, fiind epuizați. Că unii se murdăresc cu șpagă (fiindcă cineva sare cu ea), dar că eu cunosc destule excepții care nu-și pun poalele-n cap și care nu se bat cu pumnul în piept când cumpără medicamente pentru pacienți, rupând de la gura copiilor de-acasă. Să fii Halat Alb presupune să faci o muncă fizică, emoțională și intelectuală, mai cu seama în riscul pe care-l presupune acum (nu peste tot) lipsa echipamentului de protecție și a medicamentelor pentru pacienți.

Are dreptate amicul meu: nu e cazul spitalului meu, fiindcă sunt o norocoasă (din nou!).

Halatele Albe sunt NEÎNFRICATE, believe me (n.r. credeți-mă)! Cele mai multe au făcut sacrificii uriașe ca să ajungă medici, îi cunosc pe unii cu vieți personale ruinate de la program și de la imperativul narcisic "ca să fii tare, fii singur". Ele știu să trateze boala asta și pe multe altele, fiind brațul principal al luptei anti-COVID.

Așa că indiferent de aberațiile emise în trecut, prezent și viitor, HALATELE ALBE TREBUIE SĂ FIE DOTATE ECHIPAMENTE DE PROTECȚIE, MEDICAMENTE PENTRU PACIENȚI ȘI CIRCUITE CORECTE. NU ESTE TREABA LOR SĂ ADUCĂ MĂNUȘI, COMBINEZOANE, BOTOSEI ȘI VIZETE”, a scris Olga Simionescu pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel