Oliviu Gherman a murit. Primul președinte PSD, dezvăluiri din timpul celor dintâi alegeri libere din România
Autor: Scutaru Cristina pe 11 aug, 11:47 | Politica
Exclusiv

AGERPRES

Oliviu Gherman, primul președinte PSD (FDSN), a murit.

Fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman a murit, la vârsta de 90 de ani. 

DC News reia un fragment din cartea lui Oliviu Gherman:  ”O viață în diagonală”.

În lucrarea sa ”O viață în diagonală”, Oliviu Gherman oferea detalii picante despre așa numita ”duminica orbului”, primele alegeri libere ale României, câștigate de FSN și Ion Iliescu cu o majoritate covârșitoare.

Iată un fragment din lucrarea lui Oliviu Gherman:

 

”La Craiova viața îmi era împărțită între strădania de potolire a conflictelor din diferitele facultăți și asistarea neputincioasă  la furturile din ajutoarele primite din străinătate, încurajate de conducerea locală FSN. Să nu uit intrigile legate de alcătuirea listei de candidați pentru Camera Deputaților.

Mergând la sediul FSN, văzându-l pe Radu Berceanu supărat, l-am întrebat pe secretarul FSN, Vasilescu, dacă știa motivul. Acesta mi-a explicat discret, că lista cu propunerile pentru candidații FSN la Senat, trimisă la București pentru aprobare, s-a întors complet modificată, că eu am fost trecut de pe ultimul loc, neeligibil, pe locul întâi. Asta explică supărarea lui Radu, care nu mă agrea.

Habar n-aveam de viața politică și am participat la întrunirile electorale din județ cu grupul de candidați FSN pentru Parlament. De regulă, caravana noastră în diversele localități ale județului era urmată de cea a PNL, susținută de o cameră video  a noastră pe care o manevra fiul meu Mihai! Dragostea pentru bunicul făgărășea, care provenea dintr-o vajnică familie liberală, l-a molipsit.

Au urmat alegerile prezidențiale și parlamentare din 20 mai, pigmentate de violențe din ambele părți, FSN și opoziție, protagoniștii acestora fiind niște bătăuși de bâlci, aceiași pe care-i vedeam la televizor huiduind la diferitele mitinguri din țară. Rezultatele, confirmate și de observatori oficiali străini, sunt cunoscute. Este util să-mi exprim aici opinia că Radu Câmpeanu și Ioan Rațiu, care în Adunarea Constituantă în care au fost aleși ne-au devenit autentici dascăli de democrație parlamentară, nu au obținut la alegerile prezidențiale scorul cuvenit, deoarece printre altele, au fost prost sfătuiți. În loc de a emite mesaje potrivite sitaușiei din țară, au încercat să reconstruiască partidele din trecut, ieșite din viața publică.” 

Oliviu Gherman, ”O viață în diagonală”, Editura AGIR

Te-ar putea interesa și ....
Politica Vezi toate articolele
Crossuri parteneri