OMS nu recomandă administrarea unui vaccin diferit la rapel față de prima doză
Autor: Doinița Manic pe 09 apr, 17:22 | Sanatate

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că în lipsa unor „date adecvate”, nu poate să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 la rapel.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reiterat vineri că nu poate, în lipsa unor date adecvate, să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze, transmite Agerpres. Declarația vine după ce Franţa a anunțat că vrea să administreze alt vaccin la rapel persoanelor sub 55 de ani care au fost vacccinate cu AstraZeneca la prima doză, relatează AFP:

Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că interşanjabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva.Aceasta a amintit că este poziţia adoptată în februarie de Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) asupra vaccinării în momentul publicării recomandărilor sale asupra vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi înaintea informaţiilor asupra unei legături posibile între acest ser şi efecte secundare foarte rare.

 

Sunt necesare studii suplimentare

Purtătoarea de cuvânt a mai subliniat că experţii au lansat un apel pentru realizarea unor studii ştiinţifice asupra interşanjabilităţii vaccinurilor anti-COVID-19.Persoanele cu vârsta sub 55 de ani din Franţa vaccinate împotriva COVID-19 cu AstraZeneca la prima doză vor primi a doua doză cu un alt ser, Pfizer sau Moderna, a anunţat vineri Înalta Autoritate de Sănătate din Franţa (HAS). Măsura vizează 533.000 de persoane din Franţa, potrivit HAS. Autoritatea a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 55 de ani pe 19 martie din cauza unor cazuri rare de tromboze (cheaguri sangvine) raportate în Europa. Anterior, au existat persoane, în special din domeniul sanitar, care au primit o primă doză din acest vaccin utilizat de la începutul lui februarie.Pentru aceste persoane, recomandăm de astăzi administrarea unui vaccin pe bază de ARN mesager pentru a doua doză, cu un interval de 12 săptămâni între cele două, a precizat preşedintele HAS, Dominique Le Guludec, cu prilejul unei videoconferinţe.

Reamintim că în România s-a decis că se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Pentru persoanele imunizate cu doza 1, se va continua rapelul cu același tip de vaccin.

VEZI ȘI: Vaccinare cu AstraZeneca în România. Valeriu Gheorghiță: ”S-a decis că se continuă”. Variantele anunțate de Guvern

Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri