ONU avertizează: Pandemia de COVID-19 nu a limitat gazele cu efect de seră
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă privitor la extinderea gazelor cu efect de seră în timpul pandemiei de coronavirus.

Organizația Meteorologică Mondială, parte a OMS, spune că va exista o reducere a emisiilor globale de CO2 în 2020, dar nu va afecta nivelurile atmosferice de CO2 mai mult decât fluctuațiile normale de la an la an și poate chiar mai puțin de atât. Nivelurile au atins 410 părți pe milion în 2019, iar cifra finală pentru 2020 este de așteptat să fie mai mare, negând ceea ce se credea a fi o veste bună, aceea că pandemia de COVID-19 a redus emisiile.

"Dioxidul de carbon rămâne în atmosferă secole și în ocean chiar mai mult", spune secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas. „Ultima dată când Pământul a experimentat o concentrație comparabilă de CO2, a fost acum 3-5 milioane de ani, când temperatura a fost mai caldă cu 2-3 ° C, iar nivelul mării a fost decu 10-20 metri mai mare decât acum. Și nu erau 7,7 miliarde de locuitori", a mai precizat acesta. 

Din 1990, OMM raportează faptul că gazele cu efect de seră care se răspândesc în aer au provocat o creștere cu 45% a forțelor radiative totale, termenul dat efectului global de încălzire asupra climei. CO2 reprezintă patru cincimi din acest efect. Alte cercetări sunt de acord cu faptul că nivelurile atmosferice de gaze cu efect de seră sunt încă pe o tendință ascendentă, dar și din cauza multor factori care nu au legătură cu COVID-19, cum ar fi topirea permafrostului, care eliberează în aer CO2 și metan, blocate în suprafața terestră, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel