Operaţii minim invazive. Prof. dr. Ciprian Duţă: România, comparație cu celelalte ţări europene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Anna Shvets - Pexels
Foto: Anna Shvets - Pexels
Invitat la "Academia de Sănătate", prof. dr. Ciprian Duță a spus în ce procent se fac operaţii laparoscopice, minim invazive, în România. 

"Sigur că nu putem decât să ne bucurăm asupra faptului că această chirurgie minim invazivă, în ultimele decenii, a cunoscut o creştere exponenţială. Dar, chiar şi aşa, nu ne situăm acolo unde speram noi să ne aflăm atunci când, personal, am început această chirurgie minim invazivă, adică la jumătatea anilor 90. Practic, de atunci, creşterea numărului de intervenţii minim invazive a fost constantă, cu o explozie în momentul în care s-a făcut chiar un program naţional de înzestrare a clinicilor din ţară şi a tuturor spitalelor judeţene cu truse de chirurgie laparoscopică, dar chiar şi aşa la ora actuală intervenţiile laparoscopice în ţară sunt estimate a fi undeva la 20-30%. Sigur, sunt centre specializate – în special centrele universitare – unde acest procent este ceva mai mare. Dar luând o medie pe ţară, sunt spitale unde această chirurgie este anecdotică am putea spune.

Ca atare, într-o medie, dacă socotim pe tot ansamblul ţării, suntem undeva la 20%. Unde este Europa? Majoritatea ţărilor europene sunt la un procent de chirurgie minim invazivă ce depăşeşte 60%, cu vârfuri care ajung, uneori, la mai mult de atât, la 70, chiar 80%. Aceasta ar fi şi ţinta noastră şi luptăm, prin Asociaţia Română de Chirurgie Edoscopică, să promovăm această chirurgie minim invazivă la nivelul tinerilor chirurgi. Beneficiile asupra pacientului sunt incontestabile", a declarat prof.dr. Ciprian Duţă.

VIDEO: 

Discuția s-a desfășurat pe două direcții: una este cea a chirurgiei minim-invazive, în are profesorul timișorean excelează, dar și despre al XI-lea Congres de Chirurgie Minim-Invazivă ARCE 2021, care va avea loc în perioada 10-13 noiembrie 2021, la Timișoara, și a cărui gazdă și președinte va fi prof dr Ciprian Duță.

Congresul, care este organizat de Asociația  Română de Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale (ARCE), va aborda de asemenea, printre altele, ultimele noutăți în materie de chirurgie minim-invazivă. 

Prof. Dr. Ciprian Duță este, de altfel, membru al board-ului Societății Europene de Chirurgie, președintele ARCE și președintele Societății Române de Coloproctologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel