Operațiunea 'SPARANGHELUL'. Cazanciuc, după audierea lui Aurescu şi Violeta Alexandru: Guvernul nu a luat măsuri de siguranţă!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, că multe întrebări referitoare la plecarea românilor la muncă în străinătate în perioada stării de urgenţă au rămas 'fără răspuns' din partea miniştrilor Muncii şi de Externe, Violeta Alexandru şi Bogdan Aurescu, el precizând că cele trei comisii de specialitate care i-au audiat vor întocmi, în câteva zile, un raport cu concluzii şi propuneri. 

Întrebat dacă se va mai constitui o comisie parlamentară de anchetă privind condiţiile plecării românilor la muncă în străinătate în starea de urgenţă, Cazanciuc a spus: 'În câteva zile vom avea din partea celor trei comisii şi un raport şi vom vedea acolo ce concluzii şi propuneri vor fi formulate. Sunt multe întrebări din punctul nostru de vedere care au rămas fără răspuns. Vom vedea dacă ceea ce am considerat important să ştie românii a fost clarificat sau nu'.

'Guvernul nu a luat măsuri de siguranţă pentru cei care au plecat la muncă în străinătate'

'În urma discuţiilor, putem să discutăm despre faptul că Guvernul României nu a luat măsuri de siguranţă pentru cei care au plecat la muncă în străinătate. Ministrul Muncii a subliniat în cadrul acestor audieri, în mod repetat, în mod constant, că românii în noaptea de 8/9 aprilie au plecat în Germania pe cont propriu.

Ministerul de Externe nu a lămurit dacă această operaţiune a fost rezultatul unui demers diplomatic sau, de asemenea, 2.000 de oameni s-au organizat pe cont propriu cu autobuze, avioane, şi au plecat de la Suceava până în Germania într-o singură noapte. Aş vrea să vă reamintesc că, prin Ordonanţa Militară 7 din 4 aprilie, s-au prelungit restricţiile cu privire la zborurile efectuate către zonele roşii, dar în acelaşi timp s-au făcut excepţii pentru lucrătorii sezonieri, în condiţiile în care la 2 aprilie Institutul Naţional de Sănătate Publică a arătat pe site-ul său ţările considerate 'roşii', printre care Franţa şi Germania', a explicat Cazanciuc, la Senat.

Senatorul PSD consideră că 'este foarte important' dacă au fost făcute demersuri diplomatice pentru plecarea românilor la muncă în străinătate.

VEZI ȘI Imaginea ZILEI la Aeroportul din Cluj-Napoca. Nu mai e nevoie de comentarii

'Întrebarea la care nu am primit încă un răspuns a fost dacă Guvernul României a aflat, între 2 şi 4 aprilie, că s-au relaxat condiţiile de risc din Germania, în mod special, şi că românii pot să meargă la lucru chiar sezonier în condiţii de siguranţă. Dincolo de orice chestiuni tehnice, este foarte important să aflăm în perioada următoare dacă într-adevăr au fost demersuri diplomatice şi la cel nivel au fost acestea', a adăugat Cazanciuc.

Ce spune  Tratatul de funcţionare a UE 

Preşedintele interimar al Senatului a menţionat că Tratatul de funcţionare a UE garantează libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, sub rezerva restricţiilor justificate de motive de ordine publică, siguranţă şi sănătate publică.

'Guvernul României a impus restricţii celor care au lucrat în ţară, dar nu a luat niciun fel de măsură, nu de restricţie, ci de informare a românilor care aveau sau nu aveau contracte şi au dorit să lucreze temporar în străinătate. În această perioadă nu numai că nu s-a luat niciun fel de măsură pentru a încuraja această forţă de muncă să rămână în ţară, deficitul forţei de muncă fiind una dintre principalele noastre probleme, mai mult decât atât pe zona de agricultură s-au şi redus anumite subvenţii pe care guvernele PSD le-au acordat în mod constant', a mai spus Cazanciuc.

VEZI ȘI Operațiunea 'Sparanghelul'. Voce din PSD: Se impune o comisie de ANCHETĂ!

 Cazanciuc, aprecieri față de munca celor din reţeaua consulară a României

'Sunt foarte mulţi consuli care au făcut eforturi de a sprijini românii în această perioadă şi merită, ca şi medicii şi alţii, felicitaţi pentru efortul făcut, numai că acest efort trebuie şi cunoscut în ţară şi în străinătate, să ştie românii că există cineva care îi poate ajuta în caz de nevoie. Din păcate, după dezbaterile de astăzi avem aceeaşi concluzie: Guvernul se spală pe mâini de orice formă de răspundere, Ministerul de Externe nu ştie nimic de vreun demers diplomatic, Ministerul Muncii ne spune că 2.000 de români s-au organizat şi au plecat pe cont propriu în străinătate într-o singură noapte', a menţionat Robert Cazanciuc.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, au fost audiaţi, luni, în comisiile senatoriale pentru afaceri europene, pentru politică externă şi pentru muncă, familie şi protecţie socială. Audierea a avut ca temă modul în care MAE şi Ministerul Muncii au gestionat deplasarea unor lucrători români în străinătate în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel