Orban, recomandare pentru românii din Italia: Dacă puteţi, nu veniţi în România
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Ludovic Orban le-a recomandat românilor care locuiesc în Italia să încerce să nu se deplaseze spre ţară, dacă nu este absolut necesar. 

„Fac apel la românii din zonele izolate să evite pe cât posibil deplasările. Dacă pot, să nu se deplaseze spre țară, e un act de responsabilitate. Dacă au fost într-un loc cu minim risc de contaminare cu coronavirus, riscă să își expună rudele, prietenii. Sunt unii care pleacă doar de frica virusului, își imaginează că dacă vin în România se pun la adăpost. Riscă să pună în pericol prietenii, rudele, toți cei cu care au fost în contact", a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Premierul a spus că în localitățile închise din Italia sunt 8.000 de români, în timp ce în toată regiunea afectată sunt peste aproape 200.000.

„Sunt unii care mai pleacă. Situația, în localitățile închise, avem până în 8.000 de români. În total, în arealul regiunilor avem aproximativ 200.000 de români. Având foarte mulți români, normal că există mișcare. Și aici fac apel la românii din țară să evite deplasările în zonele cu risc. Din fericire, până azi, nu e niciun cetățean român care să fie bolnav. Asta e o veste care cred că e foarte bună. Am solicitat cetățenilor români să respecte toate deciziile și recomandările formulate de autoritățile italiene, pentru că diminuează riscul extinderii epidemiei", a declarat Orban, conform Mediafax. 

Ce fac autorităţile

Acesta susține că autoritățile române au luat măsuri prin identificarea unor locuri unde suspecții să fie ținuți în carantină, dar și prin însăsprirea controalelor la intrarea în țară.

„Sunt identificate 4.000 de locuri de carantină instituționalizată. De asemenea, am analizat și posibilitățile de tratare și de diagnosticare. Din păcate, aici nu există o posibilitate de diagnosticare într-un timp foarte scurt. Se prelevează probe din gât și se așteaptă rezultatele analizelor. Se vorbește și de metode de diagnosticare rapidă, dar dau erori, nu au mare precizie. De asemenea, am decis să asigurăm o permanență din partea DSP. Ministerul Sănătății a dispus mutarea medicilor de la DSP-uri spre judete care sunt la graniță. Nu putem forța. Nu avem bază legală să forțăm un cetățean român care vine din Italia să ne prezinte pașaportul sau actul de identitate românesc, dar am insistat către Poliția de Frontieră și DSP să afle cu precizie unde stă, în ce localitate, astfel încât să stabilim cu precizie dacă e cazul de carantină sau izolare la domiciliu", a adăugat premierul.

Şapte persoane au murit în Italia din cauza virusului gripal Covid-19, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 229, a anunţat Serviciul de Protecţie Civilă, conform publicaţiilor Le Repubblica şi Corriere della Sera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel