Pandemia schimbă și limba română. „Secvențiere” și „comorbidități”, noi cuvinte în DOOM. Vezi care e pluralul corect pentru "CORONAVIRUS"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pandemia schimbă și limba română. „Secvențiere” și „comorbidități”, noi cuvinte în DOOM. Vezi care e pluralul corect pentru "CORONAVIRUS" / Foto: Pixabay
Pandemia schimbă și limba română. „Secvențiere” și „comorbidități”, noi cuvinte în DOOM. Vezi care e pluralul corect pentru "CORONAVIRUS" / Foto: Pixabay
O nouă ediție a DOOM va apărea în curând. Află în articol ce cuvinte noi vor fi introduse în dicționar.

Pandemia ne-a adus cuvinte noi pe care le vom regăsi de acum înainte și în noua ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, transmite ProTv.  „Coronavirus”, „secvențiere” și „comorbidități” sunt doar câteva dintre cuvintele care se vor regăsi în DOOM.

Totodată, vocabularul nostru se va îmbogăți și cu termeni exotici sau impuși de tehnologie, cum ar fi „audiobook”, „ikebana” sau „burka”. Noua ediție a dicționarului se află la tipar și urmează să fie disponibilă în cel mult o lună.  Ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române a fost finalizată de specialiștii de la Institutul de lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan” după mai bine de 15 ani.

Termeni împrumutați din limba engleză

“Cei mai mulți termeni sunt împrumutați din limba engleză. În noul dicționar vom regăsi cuvinte intrate deja în vocabularul urban precum like, fresh, deal, brother, gay, hacker, dealer, audiobook, jacuzzi sau training. De asemenea, în noua ediție apar și termeni media, precum breaking news, news alert sau fakenews.”, a declarat Florentina Bălășoiu.

“Trend se folosește acum foarte mult pentru tendință, dar tendință a fost un împrumut și s-a adaptat la limba română. La hobby, asta este o inovație a acestei ediții, am recomandat adăugarea articolului și desinenței de plural fără cratimă pentru că și Y este o literă a limbii române care este recunoscută și 1980 și se pronunță așa cum se scrie, cu valoare lui în aceste cuvinte.”, a explicat Ioana Vintilă Rădulescu, una dintre autoarele ediției, cercetătoare la Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosettiˮ.

Pluralul corect pentru "CORONAVIRUS"

Alte cuvinte folosite în contextul pandemiei care vor fi introduse în noul dicționar sunt și booster sau noninvaziv.

“Coronavirus, ce probleme pune. Lumea ne-a întrebat dacă se scrie corona-virus sau nu, deci trebuie scris într-un cuvânt, nu putem să scriem cu cratimă și problema este pluralul coronavirusuri, și nu coronaviruși.”, a mai spus Ioana Vintilă Rădulescu.

Dicționarul care cuprinde peste 65.000 de cuvinte, va conține și multe neologisme. Sunt peste 3.600 de cuvinte noi și mai bine de 6.000 de modificări în noua ediție.

VEZI ȘI: Mariana Badea: Când scriem ”nicio / niciunul” într-un cuvânt. Lecție de limba română

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel