Papa Ioan Paul I va fi beatificat, după o pontificare de doar 33 de zile - VIDEO
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Papa Ioan Paul I (Alibino Luciani) va fi proclamat Fericit
Papa Ioan Paul I (Alibino Luciani) va fi proclamat Fericit
Papa Ioan Paul I, care a avut un pontificat de doar 33 de zile, în 1978, va fi beatificat, deschizând calea unei eventuale canonizări în Biserica Romano-Catolică, a anunţat miercuri Vaticanul.

Papa Ioan Paul I (Alibino Luciani) va fi proclamat Fericit. Anunțul beatificării a fost dat de Congregația pentru cauzele sfinților după audiența cardinalului Marcello Semeraro la papa Francisc, care a autorizat Congregația să publice respectivul decret de beatificare după recunoașterea oficială a unei minuni dobândite prin mijlocirea Venerabilului Slujitor al lui Dumnezeu Ioan Paul I.

Născut pe 17 octombrie 1912 la Forno di Canale (astăzi, Canale d’Agordo), în Italia, Ioan Paul I a murit pe 28 septembrie 1978 în Cetatea Vaticanului. După moartea Sfântului Paul al VI-lea, cardinalul pe atunci Albino Luciani a fost ales papă pe 26 august 1978 și a murit subit în noapte de 28 septembrie în același an, după doar 33 de zile de pontificat.

Moartea sa fulgerătoare, în noaptea de 28/29 septembrie 1978, a făcut ca în acel an să existe trei papi: Paul al VI-lea, Ioan Paul I, urmat de Ioan Paul al II-lea. O astfel de situaţie mai fusese întâlnită, de exemplu, în anul 1605, când Papa Leon al XI-lea a stat pe scaunul papal doar 26 de zile de la alegerea sa, ceea ce a făcut ca în acel an să fie aleşi tot trei papi.

În contrast cu foarte scurta carieră de papă a lui Ioan Paul I, cel care i-a urmat și care i-a împărtășit titulatura papală, Papa Ioan Paul al II-lea, urma să dețină unul dintre cele mai lungi pontificate din istoria papalității.

Moartea subită a Papei Ioan Paul I a iscat adevărate teorii ale conspiraţiei. Acestea au fost alimentate şi de faptul că o cutumă a Bisericii Catolice este ca papilor decedaţi să nu li se facă autopsie. În privinţa Papei Ioan Paul I, cauza oficială a morţii sale a fost un atac de cord. Presa vremii specula faptul că moartea papei ar fi survenit imediat după ce, în primele zile după alegerea sa, declarase că anumite lucruri din Vatican trebuie schimbate, inclusiv persoanele care le-au generat.

Beatificarea sa a devenit posibilă după recunoașterea unei minuni, în beneficiul unei fetițe de 11 ani, grav bolnavă, vindecarea fiind considerată, potrivit analizei medicale, ”inexplicabilă, completă și definitivă”. Minunea a avut loc pe 23 iulie 2011 la Buenos Aires, iar fetița era afectată de o gravă encefalopatie inflamatorie acută și stare de rău epileptic refractar malign. Aflată șoc septic, era aproape de moarte. Cadrul clinic fiind foarte grav, marcat de numeroase crize epileptice zilnice și de o stare septică de bronhopneumonie, familia și parohia au luat inițiativa de a cere mijlocirea Venerabilului Ioan Paul I, față de care preotul paroh avea o devoțiune specială.

În cadrul audienței de astăzi, papa a autorizat Congregația să publice decretele referitoare la apropiata beatificare a martirilor Petru Ortiz de Zarate, preot diecezan, și Ioan Anton Solinas, preot iezuit, uciși ”in odium fidei” pe 27 octombrie 1683 în Argentina, și a Venerabilei Slujitoare a lui Dumnezeu Maria Berenice Duque Hencker (Columbia, 1898 – 1993), fondatoare a Congregației Micilor Surori ale Bunei Vestiri.

Cu aceeași ocazie, Biserica a recunoscut oficial ”virtuțile eroice” ale Slujitorului lui Dumnezeu Diego Hernández González (Spania, 1915-1976), ale Slujitorului lui Dumnezeu Giuseppe Spoletini (Italia, 1870-1951), ale Slujitoarei lui Dumnezeu Maddalena di Gesù [Elisabetta Maria Maddalena Hutin], fondatoare (Franța, 1898 – Italia, 1989), și ale Slujitoarei lui Dumnezeu Elisabetta Martinez, fondatoare (Italia, 1905-1991).

Data și locul beatificărilor vor fi anunțat la momentul oportun, informează vaticannews.va.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel